Cinsiyet eşitliği bize pek uymadı

Güncelleme Tarihi:

Cinsiyet eşitliği bize pek uymadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2016 23:09

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, Türkiye cinsiyet eşitliğinde 144 ülke arasında 130’uncu sırada.

Haberin Devamı

Cenevre merkezli Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl hazırlanan Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nun 2016 yılı sonuçları, önceki gün açıklandı.

KADINLAR İÇİN 2186’YA KADAR HİÇ UMUT YOK

Ekonomi, eğitim, sağlık ve politika olmak üzere 4 başlıkta toplanan rapor, kadın ve erkek arasındaki ekonomik uçurumun küresel çapta daha da derinleştiğine dikkat çekti. Rapora göre, kadın-erkek eşitsizliği, 2008’den beri tüm dünya çapında en yüksek seviyesine tırmandı. Kadınların, sıradan bir işgünü içinde dünya genelinde erkeklere göre ortalama 50 dakika daha fazla çalıştığına dikkat çekilen raporda, tahminlere göre iki cinsiyet arasındaki uçurumun kapanmasının da 2186 yılına kadar mümkün olmadığı vurgulandı.

TÜRKİYE SON 2 YILDA BİR ADIM İLERLEMEDİ

144 ülkenin değerlendirildiği raporda cinsiyet eşitliğinde en iyi durumda olan ülke İzlanda oldu. Listenin son sırasında ise Yemen yer aldı. Türkiye ise bir önceki yıl olduğu gibi listede 130’uncu sırada kaldı.

Haberin Devamı

Raporda Türkiye’nin, tahmini gelir, profesyonel ve teknik işlerde cinsiyet eşitsizliği konusunda ilerleme kaydettiğine dikkat çekilse de maaş konusunda kadın-erkek arasındaki farkın kadınlar aleyhine büyüdüğü belirtildi. Ayrıca ücretsiz işlerde çalışılan süre dikkate alındığında kadın-erkek eşitsizliğinde Türkiye ilk sırada. Türkiye’yi bu kategoride Meksika, Hindistan, Portekiz ve İtalya izliyor.

Türkiye, 2014 yılı Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda ise 142 ülke arasında 125’inci sırada yer almıştı.

İŞTE EN EŞİTLİKÇİ ÜLKELER

İzlanda

 Finlandiya

 Norveç

 İsveç

 Ruanda

 İrlanda

 Filipinler

 Slovenya

 Yeni Zelanda

 Nikaragua

VE İŞTE EN KÖTÜ ÜLKELER

Yemen

 Pakistan

 Suriye

 S. Arabistan

 Çad

 İran

 Mali

 Fas

 Fildişi Sahili

 Lübnan

BAKMADAN GEÇME!