Çin'de deprem: Binlerce öÄŸrenci enkaz altında

Güncelleme Tarihi:

Çinde deprem: Binlerce öğrenci enkaz altında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2008 10:00

Çin'in Sichuan bölgesinde 7.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yüksek binalar dakikalarca sallandı. Merkez üssüne yakın bölgede 900 öğrenci enkaz altında kaldı. Çin devlet televizyonu sadece Sichuan eyaletinde 7 bin kişinin hayattını kaybettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Pekin'de sarsıntı panik yarattı  Â

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde meydana gelen ve bölge ülkelerinde de hissedilen 7. 8 büyüklüğündeki depremin ardından, ülkenin büyük kentlerindeki yüksek binalardan binlerce kişi tahliye edildi.  

Sichuan eyaletinde 7 bin ölü

Çin devlet televizyonu sadece Sichuan eyaletinde 7 bin kişinin hayattını kaybettiğini açıkladı. Çin haber ajansı da depremde 3-5 bin kişinin ölmüş olabileceği ve 10 bin kişinin de yaralandığını açıklamıştı. Çin devlet televizyonu da depremde 5 okul binasının daha çöktüğünü açıkladı. Sichuan eyaletinde binaların yüzde 80'inin çöktüğü belirtiliyor.                           

Gündüz saatlerinde meydana gelen çok şiddetli depremde, en az 6 yerleşim bölgesindeki hastane, okul, yurt ve fabrika binaları yıkıldı, ilk belirlemelere göre binlerce kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

8 okul binası çöktü

Depremin merkez üssünün bulunduğu Sichuan eyaletindeki yerleşim bölgelerinde 8 okul binası sarsıntı nedeniyle çöktü, binlerce çocuk ve öğretmen enkaz altında kaldı.

Sichuan eyaletindeki Beichuan ilçesinde, binaların yüzde 80'inin yıkıldığı 3 bin ile 5 bin arasında kişinin öldüğü tahmin edilen ilçede  en az 10 bin kişinin yaralandığı belirtildi.

Eyaletin başkenti Chengdu'ya yaklaşık 160 kilometre uzaklıkta bulunan  Mianyang kentine bağlı Beichuan ilçesinin nüfusunun 161 bin olduğu açıklandı.

Enkaz altındaki 50 öğrenci öldü

Çin resmi haber ajansına bilgi veren görgü tanıkları, Dujiangyan kentindeki bir hastanenin yıkıldığını aktardı. Aynı kentte, 3 katlı bir okul binasının yıkılması sonucu 900 çocuğun enkaz altında kaldığı belirtilmişti. Enkaz altında kalan 50 öğrencinin öldüğü kaydedildi.

Halkın, çöken binaların altında kalan çocukları kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalıştıkları, endişe içindeki ailelerin çocuklarına ulaşmak umuduyla enkazların etrafında toplandıkları belirtildi.

80 ton kimyasal sızıntı

Sichuan'daki Shifang'da bulunan 2 kimya tesisinin çökmesi sonucu, yüzlerce kişinin yıkıntıların altında kaldığı, yıkılan tesislerden, 80 tondan fazla sıvı amonyağın sızdığı açıklandı.

Haberin Devamı

Yetkililer, ölü sayısının hızla artmasından endişe edildiğini, kurtarma ekiplerinin, depremden en çok etkilenen bölgelere ulaşmaya çalıştığını kaydetti. Depremin merkez üssü yakınlarındaki bölgelerde telefon hatlarının kesik olduğu belirtiliyor.

Yerel saatle 14.28'de meydana gelen sarsıntının ardından, bölgede havanın kararması nedeniyle kurtarma çalışmalarının zorlukla yürütüldüğü  bildirildi.

Başkentte 45 ölü

10 milyon nüfuslu eyalet başkenti Chengdu'da, resmi rakamlara göre 45 kişi öldü, 58'i ağır olmak üzere 600 kişi yaralandı. Kentteki havaalanı ve tren garının kapatıldığı kaydedildi.

Depremin etkili biçimde hissedildiği başkent Pekin ve Şangay'da halk, dakikalar süren sarsıntı nedeniyle kendilerini sokaklara attı. Ağustos ayında olimpiyatlara ev sahipliği yapacak olan Pekin'de, görünür bir hasar olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Başbakan deprem bölgesinde

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao depremden zarar görenler için bütün imkanların seferber edilmesi talimatını verirken, Başbakan Wen Jiabao eyalet başkenti Chengdu'ya gitti.

Devlet televizyonu, binlerce askerin yardım çalışmaları için bölgeye hareket ettiğini duyurmuştu. Devlet Radyosu, Wenchuan'a giden dağlık yoldaki toprak kayması nedeniyle askerlerin bölgeye ulaşamadığını kaydetti.

KomÅŸu ülkelerde binalar dakikalarca sallandı    Â

Yer sarsıntısı, Pekin, Şanghay gibi büyük kentlerin yanı sıra Tayland'ın başkenti Bangkok'ta da hissedildi. İlk belirlemelere göre, depremin görünürde bir hasara yol açmadığı, ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi. Tayland'daki yüksek binaların da dakikalarca sallandığı bildirildi. İnsanlar panik içinde kendilerini dışarıya attı, hayat adeta durdu.

Haberin Devamı

Depremin ardından 6.0 ve 5.4 büyüklüklerinde artçı sarsıntıların olduğu, birçok binayla kentteki hastanenin boşaltıldığı, kentte elektrik kesintisi olduğu ve cep telefonlarının çalışmadığı belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!