Çin ve Tayvan gemileri karşı karşıya

Güncelleme Tarihi:

Çin ve Tayvan gemileri karşı karşıya
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2022 07:00

Çin ordusunun Tayvan Boğazı’ndaki savaş oyunu dün dördüncü gününde de devam ederken, iki ülke savaş gemileri karşı karşıya geldi. Çin savaş gemilerinin sınır kabul edilen boğazın orta noktasını geçmesi üzerine bölgeye hareket eden Tayvan gemileri, çeşitli engelleme manevraları yaptı.

Haberin Devamı

ÇİN’in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretine tepki olarak başlattığı tatbikat dördüncü ve son gününde devam etti. Çin savaş uçakları ve gemileri Tayvan Boğazı’nda Taipei’nin “işgal provası” olarak nitelediği manevralarını yaparken, taraflar arasında tehlikeli yakınlaşmalar da yaşandı.

TRAFİK NORMALE DÖNÜYOR

Çin gemilerinin taraflar arasında filli sınır işlevi gören boğazın orta noktasını geçmesi üzerine Tayvan donanması karşılık verdi. Bölgeye hareket eden gemiler, engelleme manevraları ile Çin gemilerini sınırın diğer tarafında tutmaya çalıştı. Bu gerginliğe rağmen Çin’in önceden açıklanan takvime bağlı kalarak tatbikatı sonlandıracağı beklentisiyle deniz trafiğini normalleştirme yönünde adım atıldı. Yılın ilk 7 ayında denizlerdeki tüm kargo gemilerinin yarısının geçtiği dünyanın en yoğun su yolunda, tatbikat nedeniyle “yüksek riskli” ilan edilen 7 bölgeden altısı için uyarılar kaldırıldı.

Haberin Devamı

TAIPEI’DEN KARŞI TATBİKAT

Taipei’ye uçuşların da bugünden itibaren normale dönmesi bekleniyor. Bu arada Tayvan ordusu, Çin’e yanıt olarak hafta içinde gerçek mühimmat kullanarak topçu tatbikatları yapacağını açıkladı. Ada’nın güney sahillerinde 9-11 Ağustos tarihlerinde yapılacak eğitimlerde, ordunun hava ve denizden gelen saldırılara karşı koyma kapasitesi sınanacak.

ÇİN GEMİSİNİN GÜVERTESİ

Çin devlet medyası, tatbikata katılan bir Çin savaş gemisinin güvertesinden çekilen bu fotoğrafı yayınladı. Çin gemisine ait korkulukların da yer aldığı karede, Tayvan donanmasına ait fırkateyn görüldü. Düşman iki ülke ordusunun son tatbikatlar sırasında birbirlerine tehlikeli derecede yaklaşmaları ise dikkat çekti.

ROGER WATERS’A TAYVAN TEPKİSİ

Ünlü rock grubu Pink Floyd’un kurucularından 78 yaşındaki Roger Waters, Amerikan CNN’e verdiği röportajla tartışma konusu oldu. Tayvan ve Çin meselesine dair, “Çin, Tayvan’ı kuşatmıyor. Tayvan, Çin’in bir parçası” ifadelerini kullanan Waters, aksini iddia edenleri “yeterince okumamakla” suçladı. Roger Waters, Ukrayna işgalinin ilk günlerinde de savaştan ötürü NATO ve ABD’yi suçlayarak ‘Rusya’yı görmezden gelmekle’ eleştirilmişti. Roger Waters müzik kariyeri uzun süredir Pink Floyd’dan ayrı olarak sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!