Çin Ulusal Halk Meclisi toplandı

Güncelleme Tarihi:

Çin Ulusal Halk Meclisi toplandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2001 00:00


Haberin Devamı

9. Çin Ulusal Halk Meclisi 4. Genel Toplantısı başladı. Başbakan Zhu Rongji, Çin'in 10. Beş Yıllık Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Planı ile ilgili raporu okudu. Zhu Rongji,raporunda Çin ekonomisinin mevcut durumu, sorunlar, hedefler ve gerçekleştirilecek büyük projeler hakkında bilgi verdi. Meclis Daimi Komite Başkanı Li Peng'in başkanlık ettiği toplantıdakonuşan Zhu, Çin'in gayrisafi iç hasılasının son 5 yılda yıllık yüzde 8.3 ortalamayla büyüyerek 2000 yılında 8 trilyon 940 milyar 400 milyonyuana (867 katrilyon TL) ulaştığını kaydetti.

Çin Başbakanı, pazar ekonomisinin ilerletildiğini, devletin makro kontrolünün güçlendirildiğini, kamu işletmelerinin zararlarının azaltıldığını ve bilgi teknolojisi ile yeni ve yüksek teknolojinin hızla geliştirildiğini kaydetti. Son beş yıl içinde Çin'de 289 milyar 400 milyon dolar yabancı sermaye kullanıldığını ifade eden Zhu, Çin'in2000 yılındaki dış ticaret hacminin 249 milyar 200 milyonu ihracat olmak üzere 474 milyar 300 milyon dolara çıktığını söyledi. Çin'in döviz rezervi de 2000 yılında 165 milyar 600 milyon doları bularak 1995 yılına göre 92 milyar dolar arttı.

Haberin Devamı

Kişi başına düşen gelir ortalamasının köylerde 2 bin 253 yuana (219 milyon TL), şehirlerde de 6 bin 280 yuana (609 milyon TL) çıktığını belirten Zhu Rongj, son 5 yılda 80 milyon kişinin yoksulluktan kurtarıldığını belirtti. Çin Başbakanı, ülkede yaşanan kuraklık ve sel felaketleri ile Asya finans krizinin olumsuz etkilerinin ''doğru ve zamanında'' alınan önlemlerle giderildiğini söyledi.

Sorunlar

Çin Başbakanı Zhu Rongji, konuşmasında, ülkesinin karşı karşıya bulunduğu sorunları şöyle sıraladı: ''Uygun olmayan sanayi yapısı, yerel ekonomilerin gelişimindeki koordinasyonsuzluk, ulusal ekonomideki genel kalite düşüklüğü, uluslararası piyasada yetersiz rekabet gücü, sosyalist piyasa ekonomisinin eksiklikleri, üretici güçlerin gelişmesini engelleyen göze çarpan sistematik faktörler, bilim, teknoloji ve eğitimdeki yetersiz gelişme, su ve petrol gibi önemli kaynakların yetersizliği, bazı bölgelerde çevrenin bozulması, artan işsizlik baskısı, pazar ekonomisi ile gelir farklılığının büyümesi ve bazı bölgelerdeki düzensizlikler.''

Haberin Devamı

Hedefler

Zhu Rongji, hükümetin önümüzdeki 5 yıla ilişkin hedeflerinden söz ederken, bilim, teknoloji ve eğitime öncelik verilerek Çin'in bilim veeğitimle kalkındırılması hedefinin gerçekleştirileceğini söyledi. Çin Başbakanı, hükümetin hedeflerini de şöyle sıraladı:

''Halkın yaşam düzeyinin yükseltilmesi, yeni iş olanaklarının yaratılması, kişilerin gelirinin artırılması ve gelir dağılımının dahaeşit hale getirilmesi, sosyal güvenlik sisteminin mükemmelleştirilmesi, sosyalist kültürel ve ahlaki gelişimin ilerletilmesi, demokrasi ve hukuk sisteminin geliştirilmesi, tarımın ekonominin temeli olarak görülmesine devam edilerek köylülerin gelirinin artırılması, batı kesiminin kalkındırılması stratejisinin sürdürülmesi, sanayi de üretimin ve üretim çeşitliliği ile kalitenin yükseltilmesi.''

Haberin Devamı

Büyük projeler

Çin Başbakanı, 10. Beş Yıllık Plan döneminde gerçekleştirilecek büyük projelerden bahsederken, Sincan Uygur Bölgesi ve Şanghay'ı birbirine bağlayacak 4 bin 200 kilometrelik boru hattıyla ülkenin batısındaki doğalgazın doğuya nakledileceğini belirtti. Yapımına bu yıl başlanacak boru hattı, 2003 yılında tamamlanacak ve 120 milyar yuana (11 katrilyon 636 trilyon TL) mal olacak. Ayrıca 1118 kilometrelik Qinghay-Tibet demiryolu hattıyla, Tibet de ilk kez demiryoluna kavuşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!