Çin, intiharı görüntüleyen CNN'i cinayetle suçluyor

Güncelleme Tarihi:

Çin, intiharı görüntüleyen CNNi cinayetle suçluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2001 00:00


Haberin Devamı

Çin Halk Cumhuriyeti, Falun Gong tarikatıyla mücadelesinde Batı medyasını da hedef seçti. Çin yönetimi, geçen ay başkent Pekin'in Tiananmen Meydanı'nda kendi yakan tarikat üyelerini görüntülediği için CNN'in muhabirlerini ‘cinayetle’ suçlamaya hazırlanıyor.

23 Ocak günü Falun Gong tarikatı üyesi 5 Çinli, Tiananmen meydanında Batı medyasının kameraları önünde kendilerini ateşe verdi. Bir anne ve çocuk yanarken, CNN'in bir yapımcısı ve kameramanı da olay yerinde bulunuyordu. Ve CNN çalışanları olayı anı anına görüntüledi. Ancak, polis muhabirleri gözaltına aldı ve video kasete el koydu.

Konuyla ilgili soruşturma başlatan Pekin polisi ise, eylemi en önce Batılı gazetecilerin farketmesinin şüpheli bir durum olduğunu belirterek, ölmekte olan insanlara yardıma koşmadıkları ve sadece seyrettikleri için aralarında 2 CNN muhabirinin de bulunduğu Batılı gazetecileri ‘cinayetle’ suçlamaya hazırlanıyor.

Polis, muhabirlerin intihar eyleminin planlanması aşamasından haberdar olması halinde, ‘cinayete iştirak ve yardım etmekten’ yargılanabileceğini belirtiyor.

CNN Pekin bürosu daha önce, Çin takvimine göre yılbaşı günü olan 23 Ocak tarihinde intiharlarla ilgili bir ihbar ya da bilgi almadıklarını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!