CIA, beş elçiliği kurtarmış

Güncelleme Tarihi:

CIA, beş elçiliği kurtarmış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Washington Post Gazetesi, CIA ajanlarının terör örgütleri içine sızarak, beş ayrı ABD büyükelçiliğine yönelik bombalı eylemleri önlediğini yazdı.

Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü CIA'nin, ABD büyükelçiliklerine yönelik beş ayrı bombalama planını değişik aşamalarda etkisiz hale getirdiği, ancak Tanzanya ve Kenya'daki eylemleri önleyemediği ortaya çıktı. Washington Post Gazetesi'nin haberine göre, CIA geçtiğimiz yıl içinde iki Amerikan büyükelçiliğine yönelik eylemleri ileri aşamalarda durdurdu. Diğer üç eylem ise terör hücrelerine sızan ajanlar sayesinde, saldırı planları daha olgunlaşmadan deşifre edildi.

Riskli başkentler

Yönetim ve Kongre kaynaklarının gazeteye verdiği bilgiye göre, CIA ajanları teröristler arasındaki elektronik haberleşmeyi de adım adım izleyerek, söz konusu hücreleri çok yakın gözlem altında tuttular.

CIA'nin bombalı eylemlerden kurtardığı elçiliklerin hangileri olduğunu belirtmeyen kaynaklar, Amerikan gizli servisinin istihbarat kapasitesiyle ilgili ipucu vermemek için planların nasıl ortaya çıkarıldığı konusunda da ayrıntıya girmediler. 1997 yılında ortaya çıkarılan planlardan birinin Kongre'ye bizzat CIA Başkanı George Tenet tarafından iletildiğini kaydeden kaynaklar, geçen yıl tehlike atlatan iki elçiliğin de Afrika ülkelerinde olmadığını belirtmekle yetindiler.

Verilen bilgiye göre CIA ajanlarının ABD'nin yurtdışı temsilciliklerinin korunmasına yönelik faaliyetleri sonucu, 1993 yılından bu yana 40 kişi tutuklandı. Bu kişiler arasında, Nairobi ve Dar es Salaam'daki bombalı eylemlerin plan aşamasına katılanlar olabileceği belirtiliyor.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın en düşük riskli başkentler olarak değerlendirdiği Nairobi ve Dar es Salaam'daki istihbarat faaliyetinin daha çok teknik haberalmayla sınırlı kaldığı, ajan kullanılmadığı için de teröristlerin teknik istihbarattan kaçmakta ustalaştıkları kaydedildi.

Bu arada Bill Clinton Yönetimi'nin Afrika'daki CIA istasyonlarının sayısını önemli ölçüde azalttığı da bildirildi.

CIA NASIL SIZIYOR

Amerikan ajanlarının geçen yılki faaliyetleriyle ilgili ayrıntıya girmekten kaçınan Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Dairesi'nin eski yetkilisi Robert Oakley, CIA'nin elçilikleri hedef alan terör hücrelerine nasıl sızdığını şu örnekle anlattı:

‘1980’lerin ortalarında Amerikan istihbaratı, Avrupa'daki bir Amerikan elçiliğini bombalamakla görevli bir teröristi kendi tarafına çekmişti. Bu şahsın elçiliğe girerek, personelden uzak bir yerde tahrip gücü düşük bir bomba patlatmasına izin verildi. Böylelikle Amerikan istihbaratıyla ilişkisi anlaşılmadan bilgi aktarmaya devam etti.'






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!