Chrysler'e 46.4 trilyon ceza

Güncelleme Tarihi:

Chryslere 46.4 trilyon ceza
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Üç yıl önce meydana gelen bir kazada, hatalı kapı kolu yüzünden arka koltuktan fırlayan ve can veren 6 yaşındaki bir çocuğun ölümünde ihmalkarlıkla suçlanan otomobil devi Chrysler yaklaşık 46.4 trilyonluk TL'lik rekor tazminat cezasına çarptırıldı.

ABD'nin otomotiv devlerinden Chrysler şirketi, hatalı kapı kolu nedeniyle 1994'te 6 yaşındaki bir çocuğun can verdiği kazadan sorumlu bulundu ve 262.5 milyon dolarlık (yaklaşık 46.4 trilyon TL) görülmemiş bir para cezasına çarptırıldı.

Önceki gün Güney Carolina'nın Charleston kentindeki davada jüri, Chrysler Şirketi'nin Sergio Jimenez II'nin ailesine 12.5 milyon dolarlık zarar bedeli ve 250 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti. Jüri, arka kapı kolunun tasarımında ve yapımında Chrysler'ın gerekli özeni göstermediğine karar verdi. Ailenin avukatı David Dwares ise şöyle konuştu: ‘Chrysler hatayı biliyordu ve güvenli karavan diye satışların sürdüğü sırada bu ihmalkarlığı örtbas etti.’

Söz konusu meblağ bir otomotiv üreticisinin çarptırıldığı gelmiş geçmiş en yüksek ceza. Chrysler Sözcüsü Mike Aberlich, temyize gideceklerini belirterek ‘Jürinin kazanın duygusal koşullarından etkilendiği ve böylesine insafsız bir tazminat kararı aldığı inancındayız. Karavan kırmızı ışıkta geçmişti. Emniyet kemeri takmayan Sergio Jimenez II de arka kapıdan değil, yan pencereden fırladı. Temyize başvuracağız’ diye konuştu.

Küçük çocuğun babası ise şok geçirdi. Diğer üç çocuğuna sarılan baba Jimenez, ‘‘Ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Böylesine muazzam bir meblağ beklemiyordum. Kararın bu yönde olacağı hiç aklıma gelmemişti’’ dedi.

Geniş yankı uyandıran kaza, North Charleston'da Nisan 1994'te meydana geldi. Talihsiz Sergi Jimenez ailesinin 1985 model Dodge karavanının arka koltuğunda oturmaktaydı. Bir başka aracın arkadan çarpması sonucu karavan döndü, yuvarlandı ve o sırada hatalı kapı kolu açılıverdi. Çarpmanın yarattığı sarsıntının da etkisi Sergio'yu koltuğundan fırlattı ve kafatası kırılan küçük çocuk olay yerinde can verdi.

Ulusal Trafik Güvenliği İdaresi'nin verdiği bilgiye göre, 1984-1995 yıllarında satılan Chrysler'ın Town and Country, Dodge Caravan ve Plymouth Voyager araçlarında benzer kazalar meydana gelmiş ve en az 37 yolcu arka kapı kolu hatası nedeniyle koltuklarından fırlayıp ölmüşlerdi. Veriler, arka koltukta seyahat eden en az 134 yolcunun yerlerinden fırladığını da gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!