CHP’den Washington’a iki PYD mesajı

Güncelleme Tarihi:

CHP’den Washington’a iki PYD mesajı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 17:05

CHP, partinin dış politikasını anlatmak üzere bir heyetle Wasington’a geldi. Heyet üyeleri, Amerikan Yönetimi’yle yapılan toplantılarda iki PYD mesajı verdi: PYD, PKK’dan ayrı olduğunu göstermeli, ABD, PYD’ye PKK’yla ilişki kurmaması için baskı yapmalı.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Halk Partisi, Kasım seçimlerinin ardından yeni dış politika ilkelerini anlatmak için Kıbrıs, Mısır, İsrail/Filistin gezilerinin ardından diplomasi turunun dördüncü ayağı olarak Washington’a geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ile Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’den oluşan, CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan’ın eşlik ettiği heyet, Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’un yanı sıra ABD Kongre üyeleriyle toplantılar gerçekleştirdi.

Temaslarla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Yılmaz, görüşmelerde CHP’nin dış politika esaslarını aktardıklarını belirtirken, Amerikalıların ise ağırlıklı olarak Suriye ve IŞİD’le savaş konularında partinin pozisyonunu öğrenmeye çalıştıklarını belirtti. Kendilerine PYD konusunda ne düşündüklerinin sorulduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: “Bu konuda onlara iki noktayı vurguladık. Birincisi, PYD’nin PKK’dan ayrı bir örgütlenme olduğunu göstermesi gerek. Bunu net biçimde ifade ettik. İkincisi de Amerikalılar şimdi IŞİD’e karşı PYD’yle işbirliği yürütüyor. Tamam ama PYD’ye PKK’yla ilişki kurmamaları konusunda baskı yapmaları lazım. Bunu toplantılarda muhataplarımıza dile getirdik.

Haberin Devamı

“PYD İŞBİRLİĞİ UZUN SOLUKLU

ABD’li yetkililerle görüşmelerinde Amerikan Yönetimi’nin PYD ile geliştirdiği ilişkinin daha uzun süreli bir işbirliğine dönüşebileceği yönünde bir izlenim edindiğini belirten Yılmaz, CHP olarak çözüm sürecine dönülmesi konusundaki pozisyonlarının da açık olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Ancak bizim çözüm sürecinden anladığımız, AKP’ninki gibi kapalı kapılar arkasında yürütülen şeffaflıktan uzak görüşmeler değil. Biz Genel Başkanımızın da daha önce ifade ettiği gibi parlamento çatısı altında şeffaf biçimde ilerleyecek bir çözüm sürecine destek veriyoruz” diye konuştu.

KONU BAŞKANLIK TARTIŞMASI

Yılmaz, görüşmelerde Amerikalıların ağırlık verdiği diğer bir konunun ise başkanlık tartışması olduğunu söyledi ve muhataplarına CHP olarak başkanlık sistemine sıcak bakmadıklarını söylediklerini ifade etti. Yılmaz, bu tartışmaya ilişkin Amerikalıların odaklandıkları konunun ise parlamenter demokrasiden başkanlığa geçilmesi halinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’deki sistem üzerinde sağladığı gücünü ne ölçüde konsolide edeceği sorusu olduğunu belirtti. Yılmaz, Türkiye’deki basın özgürlüğünün de görüşmelerde gündeme geldiğini ifade ederken aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesi’nin eski genel yayın yönetmeni olan Utku Çakırözer’in bu konuda Amerikalı yetkililere kapsamlı bir bilgilendirmede bulunduğunu belirtti. Yılmaz, görüşmelerinin son derece olumlu geçtiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!