Cheney gidiyor Rice mı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Cheney gidiyor Rice mı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2007 00:00

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin sağlık sorunlarının tekrar gündeme gelmesi Washington’da ilginç senaryolara neden oluyor.

Buna göre, CIA ajanının adının deşifre edilmesinde eski danışmanının suçlu bulunmasının ardından Cheney’nin sağlığını gerekçe göstererek görevden ayrılacağı ve Başkan Bush’un da yerine Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı atayacağı öne sürülüyor. Bush’un, bu adımı atarken, Kasım 2008’de Rice’ın "Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı" olmasını isteyerek hareket edeceği ileri sürülüyor. Dört kez kalp krizi ve iki kez kalp ameliyatı geçiren Dick Cheney’nin bacağında kan pıhtılaşması olduğu geçen hafta ortaya çıkmıştı. Bu tür kan pıhtılaşmaları ölüme yol açabiliyor.

Dick Cheney’nin şu ya da bu şekilde koltuğunu boşaltması halinde, Başkan Bush’un göstereceği adayın Kongre’den onay alması gerekiyor. Cumhuriyetçi Parti’den "başkan aday adayı" olan Senatör John McCain ve eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani’nin görevi kabul etmeyeceği ve Bush’un atayacağı "tek" ismin Condoleezza Rice olacağı ifade ediliyor.

Gözlemcilere göre, Başkan Yardımcısı olması halinde tüm taşlar yerinden oynayacak ve Bush da Condoleezza Rice’ten "başkan adayı" olmasını isteyecek.

Siyaset uzmanı Prof. Larry Sabato, "Rice Başkan Yardımcısı olursa, McCain ve Giuliani için oyun biter" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!