Chaz'den 'Rus rublesi' önerisi

Güncelleme Tarihi:

Chazden Rus rublesi önerisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2008 20:19

Haberin Devamı

Temaslarda bulunmak ve bir dizi anlaşma imzalamak için bugün Rusya'ya gelen Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez önce Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ardından da Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüştü.

Chavez, Medvedev ile Moskova dışındaki Mayendorf adlı konutundaki görüşmesinin başında yaptığı konuşmada, Küba lideri Fidel Castro'nun selamını ileterek, görüşmede iki ülke arasında özellikle enerji ve savunma alanındaki işbirliği konularını ele alacaklarını söyledi.

Chavez, Rusya ile “stratejik ittifak” da isteyerek, “Rusya ile böyle bir müttefiklik ilişkisi, ABD tehdidi altındaki ülkemizin egemenliğinin garantisi olur” diye konuştu.

Medvedev ile Chavez'in görüşmesinin ardından Rus petrol şirketleri TNK-BP, Lukoil ve Gazprom Başkanlarının hazır olduğu törende iki ülke arasında doğal gaz ve petrol alanında işbirliği anlaşması imzalandı.

Haberin Devamı

Chavez, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, petrol kaynaklarının işletilmesi için Rusya ile ortak şirket kurma niyetinde olduklarını belirterek, petrol ve dogal gaz alanındaki projelerin hayata geçirilmesinin de bizzat iki başkan tarafından denetlenmesi kararı alındığını vurguladı.

Rusya ve Venezüella arasında ortak bir banka kurulması konusunu da ele aldıklarını ifade eden Chavez, “Sayın Medvedev'e OPEC üyesi ülkelerin kendi aralarında yapacağı petrol ticaretinde ABD doları yerine Rus rublesi kurulması konusundaki önerimi ilettim. Bu görüşümü OPEC'in Irak'taki toplantısı sırasında üye ülkelere sunmuştum” dedi.

Chavez daha sonra bir araya geldiği Putin'i Venezüella'ya davet ederken, Putin de mutlaka geleceği karşılığını verdi.
Venezüella lideri, Rusya ziyareti sırasında İlyuşin uçak fabrikasını ziyaret edecek ve Rus petrol şirketi Lukoil'de temaslarda bulunacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!