Ceyhun’un tepki istifası

Güncelleme Tarihi:

Ceyhun’un tepki istifası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yeşiller Partisi’nin Avrupa Parlamentosu üyesi olan Türk kökenli Alman parlamenter Ozan Ceyhun, partisinin Türkiye konusundaki tutarsızlığını öne sürerek SPD'ye geçti. Ceyhun bu değişiklikle AP Sosyalist Grubu’nun üyesi oldu. Yeşil lider Daniel Cohn-Bendit Ceyhun'u onursuzlukla suçladı.

AVRUPA Parlamentosu'nun tek Türk kökenli milletvekili Ozan Ceyhun, uzun yıllardan beri üyesi olduğu Yeşiller Partisi'ni terkederek Alman SPD partisine geçti. Ozan Ceyhun, parti değiştirme kararının ardında, Yeşillerin Türkiye'ye yönelik ‘tutarsız’ politikasının yattığını açıkladı ve, ‘SPD, Türkiye politikası konusunda dürüst davranıyor. Hiç değilse ikili oynamıyorlar. Ben de bu parti içinde Türkiye’nin AB üyeliği için çaba göstereceğim' dedi.

KIZIL DANY: OZAN CEYHUN ONURSUZ

Ceyhun'un parti değiştirmesinde ‘yüzde 30 payı var’ dediği, Yeşiller'in Avrupa Parlamentosu'ndaki parlamenteri Daniel Cohn-Bendit arasında da sert tartışma doğdu.

Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile ilişkileri sağlayan ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu'nun eş başkanı olan Daniel Cohn-Bendit, Ceyhun'u ‘onursuzlukla’ suçladı. Kızıl Dany lakaplı politikacı, ‘Ceyhun onurlu bir davranış göstermek isteseydi, önce parlamentodaki görevinden istifa ederdi’ dedi.

Ceyhun ise bu yaklaşıma, Daniel-Cohn Bendit, onur sözünü ağzına alacak en son parlamenterdir’ şeklinde cevap verdi.

Daniel Cohn-Bendit geçen hafta Avrupa Parlamentosu'nun Dış İlişkiler Komisyonu'nda ele alınan Türkiye raporuna sözde Ermeni soykırımı iddialarını eklemek istemiş ancak gördüğü tepki üzerine bu girişimden geri adım atmıştı. Cohn-Bendit'in bu tavrı, Ceyhun tarafından yoğun bir şekilde eleştirilmişti.

SPD TUTARLI

Ceyhun, Yeşillerden ayrılma gerekçesinin başında savunduğu tüm politikalara karşı çıkmaları olduğunu, bunun en son örneğinin ise AP içişleri komisyonunda hazırladığı ve Avrupa'ya göçü sağlayan mafyaya karşı mücadele edilmesine yönelik görüşleri nedeniyle yaşandığını söyledi. ‘İnandığım yeşiller politikasını yapmama imkan yoktu. Tutarlı politika ve inandığım görüşleri savunmam için SPD’yi seçtim' dedi.

Almanya'daki SPD ve Avrupa Parlamentosu'ndaki Sosyalist grubun Türkiye politikasının ‘tutarlı’ ve ‘dürüst’ olduğunu belirten Ceyhun, bu grup içinde Türkiye'ye karşı olanların açıkça bu görüşlerini dile getirdiklerini, olmayanların ise desteğini esirgemediğini söyledi.

AP Sosyalist grubu üyesi olan Ozan Ceyhun, aynı zamanda AP'nin Türkiye ile ilişkileri sağlayan Karma Parlamento Komisyonu'nun da Başkan Yardımcılığını üstlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!