Cep telefonun iki yüzü

Güncelleme Tarihi:

Cep telefonun iki yüzü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2001 00:00


Haberin Devamı

1- Maymunların neslini yok ediyor

Cep telefonları yüzünden maymunların nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü cep telefonlarında kullanılan coltan madenini çıkarmak için Orta Afrika'daki ormanlara hücum eden madenciler, maymunları öldürüp karınlarını doyuruyorlar.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), büyük maymunların kurtarılması için bir program başlattı. Eğer ciddi önlemler alınmazsa, büyük maymunların neslinin 10 yıl içinde yok alabileceği söyleniyor. Tüm olanaklarını seferber eden BM, maymunların yok olmasını engellemek için 1 milyon dolar harcayacak.

Maymunların yok olmasında avlanma ve savaşlar büyük rol oynuyor. Son dönemde ise cep telefonları maymunlar için tehdit kaynağı olmaya başladı. Cep telefonlarındaki kondensatörlerde kullanılan coltan madeni, Afrika'da birkaç yerde çıkarılıyor. Binlerce Afrikalı, başta Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere coltan madenlerinde çalışmak üzere bölgeye akın ettiler. Ve bölgede bulunan gorillerin neredeyse tamamını yediler.

UNEP rakamlarına göre Afrika'da 1900'lerde 1 milyon şempanze yaşıyordu, şimdi ise nesilleri yok oluyor.

2- Cep mesaj dağcıyı kurtardı

İngiltere'de dağda mahsur kalan bir kişi cep telefonu mesajı sayesinde kurtarıldı. 59 yaşındaki Cheshirelı bir adam, Kuzey Galler polisini arayarak düştüğünü, göğsünde ve bacağından yaralandığını bildirdi.

Polis, adamın kurtarılması için Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne bağlı helikopteri bölgeye yolladı. Helikopter mürettebatı, telefon ederek adamla irtibat kurmaya çalıştı. Ancak bir türlü bağlantı sağlanamadı, bunun üzerine görevliler, dağcıya cep mesaj yolladılar ve kendilerine telefon etmesini istediler.

Birkaç dakika sonra dağcı arayıp nerede olduğunu bildirdi. Helikopter mürettebatından Russ Gleeson, ‘Birden sesli bağlantı kurulamayan yerlerde mesaj yollanabileceğini hatırladım. Bir mesaj yolladım ve direkt numaramızı verdim. Birkaç dakika sonra bizi aradı. Göğsünde ağrı vardı, ama bize nerede olduğunu ve helikopterin sesini duyduğunu söyledi’ diye anlattı.

Snowdonia'daki Llanberis Geçidi'nden alınan dağcı, Kuzey Galler'deki Bangor'a götürüldü. RAF ilk kez, cep teli mesajıyla hayat kurtardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!