Cem, Roma ve Atina'ya çattı

Güncelleme Tarihi:

Cem, Roma ve Atinaya çattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye'nin fırtınalı geçen 1998 yılı dış politikasını Hürriyet'e anlattı. Ankara'daki konutunda sorularımızı yanıtlayan Cem'in geçen yıla damgasını vuran olaylarla ilgili değerlendirmeleri şöyle:

PKK DESTEKÇİSİ YUNANİSTAN:

Yunanistan, bölücü PKK ve terörist Öcalan'ı açıkça desteklemektedir. Sadece Yunanistan'daki terörist kamplarla değil, bizzat Başbakan Simitis'in açıkladığı politikalarla bu destek sürmektedir. S-300 konusunda Yunan-Kıbrıs Rum cephesi nasıl Avrupa'da alay konusu olmuşsa, terör konusunda da aynı şey olacaktır.

AB, ATİNANIN ESİRİ:

Türkiye'nin tam üyelik adaylığı 15 ülke arasında sadece Yunanistan vetosu ile önlenebilmektedir. Yunan vetosu nedeniyle olsa bile, AB, Türkiye'ye karşı ayrımcılık yapmanın ve taahhütlerinden uzaklaşmanın ayıbını taşımaktadır.

EKONOMİ VE DEMOKRASİ:

Bunun haricinde Türkiye'nin AB üyeliği, Türk ekonomisinin enflasyon benzeri hastalıklardan arınmasına, AB'nin demokrasi kriterlerine ulaşmak için mesafe alınmasına bağlıdır. Bunlar taviz değildir.

TERÖRÜN MERKEZİ ROMA:

Son dönemde İtalyan hükümetinin kendi hukuk geleneğini ve anlayışını çiğneyerek Roma'yı bir terörist barınağına ve terör merkezine dönüştürmesi düşündürücüdür.

ROMA-BONN TEZGAHI:

İtalya ve Almanya başbakanlarının, Kürt sorununu uluslararası platforma taşıyarak bir konferansa konu yapma yolunda AB çerçevesinde planladıkları insiyatif şimdilik gerçekleşmemiştir. Ancak biz bu beyanları ve durumu kalıcı değil geçici olabileceği gerçeğinden hareketle ihtiyatla değerlendiriyoruz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!