Cem, AB'yi içerden fethediyor

Güncelleme Tarihi:

Cem, AByi içerden fethediyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, Türkiye'yi tam üyelik yolunda dışlayan Avrupa Birliği'ni (AB) içerden fethetmek için harekete geçti. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Türkiye'nin AB üyeliğine en sıcak bakan ülke olan İtalya'da bugün temaslarda bulunarak, kulis yapacak. Roma'ya dün gelen ancak resmi temaslarına bugün başlayacak olan Cem, Türkiye'nin AB'ye üyelik stratejisini İtalyan yetkililerle birlikte oluşturacak. İtalya Dışişleri Bakanı Lamberto Dini ve Başbakan Romano Prodi ile görüşecek olan Cem, İtalya'dan, Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkan diğer AB üyelerini ikna etmesini isteyecek. Cem'le yapılan görüşmelerin ardından oluşturulacak eylem planı çerçevesinde, İtalya'nın öncelikle, Kıbrıs Rum Kesiminin üyeliğini öneren ancak Türkiye'yi dışlayan AB komisyonu raporuna karşı çıkması bekleniyor.

İtalya'nın bu çerçevede, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 12 aday ülkenin tümüyle bir diyaloğa başlanmasını önereceği belirtiliyor.

Cem, İtalya temaslarından bir hafta sonra gideceği Fransa'da da aynı tezi işleyerek, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Almanya'ya karşı Fransa'nın da desteğine almaya çalışacak. Bu çerçevede daha önce Fransa tarafından gündeme getirilen, ancak Almanya'nın itiraz ettiği Avrupa Daimi Konferansı fikrinin yeniden canlandırılmasına çalışılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!