Çelik: AB destek olmalı

Güncelleme Tarihi:

Çelik: AB destek olmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2017 23:25

AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik,  15 Temmuz şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başlayan Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nde yaptığı konuşmada, AB’nin Türkiye’yi desteklemesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

AB’nin Türkiye’nin katılım müzakerelerindeki tutumunu bir kez daha gözden geçirmesini isteyen Çelik, “AB, Türkiye’yi, içerisinde bulunduğu bölgede yaşanan bu zorlu dönemde, terörle mücadelemizin gerekçelerini anlayarak, vize serbestisini sağlayarak ve özellikle katılım sürecine de ivme kazandırarak desteklemelidir” dedi.

ÇİFTE STANDART VURGUSU: Üyelik müzakerelerinin ilişkilerin belkemiği olduğunu belirten Çelik, 2015 sonundan bu yana üzerinde çalışılan beş başlık konusunda Türkiye’nin üzerine düşenleri yerine getirdiğini, AB’den bu başlıkları bir an önce müzakerelere açmasını beklediklerini söyledi. Çelik özellikle ‘yargı ve temel haklar’ (23) ile ‘adalet, özgürlük ve güvenlik’ (24) başlıklarının açılmasının önemli olduğunu, bu başlıklar açılmaksızın Türkiye’nin gece gündüz eleştirilmesinin çifte standart olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

KESİN GÜVENCE TALEBİ: Uzun süredir tıkanıklık yaşanan vize muafiyetine ilişkin eksiklerin ortak bir zeminde anlaşılarak hızlıca yerine getirilebileceğine inandığını belirten Çelik, “Ancak bizim atacağımız adımların akabinde, vatandaşlarımıza vizesiz seyahatin artık vakit geçirilmeden tanınması için kesin bir güvence verilmesi gerekiyor” dedi.

‘AP RAPORU VİZYONSUZ’:  Darbe girişiminin niteliğini ve ‘bu girişimin sonuçlarını idrak edemeyenler’ arasında Avrupa Parlamentosu’nu da sayan Çelik, bu kurumun son Türkiye raporunda, ‘vizyonsuz’ yaklaşım sergilediğinin altını çizdi. Çelik, “Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini sürdürmek yalnızca Türkiye’nin değil aynı zamanda AB’nin de sorumluluğundadır. Türkiye’nin somut adımlarına AB tarafından da samimi karşılık verilmesiyle ilerleme kaydedilebilecektir” diye konuştu.

FETÖ ELEŞTİRİSİ: FETÖ’nün bertaraf edilmesi noktasında önemli bir başarı sağlanmış olsa da tehdidin tamamen geçtiğinin söylenemeyeceğini ifade eden Çelik, “Darbe girişimi sonrası AB’yi oluşturan değerlere uygun olarak beklediğimiz dayanışma ruhunu maalesef yeterince göremedik. Destek bir yana maalesef bazı Avrupalı muhataplarımızın yersiz eleştirileriyle karşılaştık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!