Çeçenler'de iç hesaplaşma

Güncelleme Tarihi:

Çeçenlerde iç hesaplaşma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÇEÇENİSTAN'ın başkenti Grozni yakınlarında Çeçen savaşçılar ile Rus askerler arasında kıran kırana çatışmalar yaşanırken, ülkenin içinde bulunduğu durum yüzünden Çeçenler'de iç hesaplaşma yaşandığı ortaya çıktı. Çeçen Dışişleri Bakanı Şamil Beno, Savunma Bakanı'nın Çeçenleri ünlü savaşçısı Şamil Basayev'i ağır yaraladığını açıkladı.

Sözkonusu açıklamayı İspanyol gazetecilerle sohbeti sırasında dile getiren Basayev, ‘Yaralanma olayı üç hafta önce meydana geldi. Şamil Basayev, Çeçen Savunma Bakanı Muhammet Yanbiyev ile şiddetli tartışıyordu. Yenbiyev, Basayev’in Çeçenistan'ın içinde bulunduğu durum nedeniyle suçladı. Yenbiyev, Ağustos ayında Basayev, Dağıstan'a girmeseydi Rusya'nın ikinci Çeçen savaşı başlatma gerekçesi bulunmayacağını söyledi.'

Yenbiyev'e göre bunun üzerine Basayev, beylik tabancasını çıkararak Savunma Bakanı'nı ayağından vurdu. Ateşe ateşle karşılık veren Yanbiyev, Şamil Basayev'in midesine üç kurşun sıktı. Şamil Beno, bu olaydan sonra Şamil Basayev'i hiç kimsenin canlı görülmediğini, yeni çekilmiş fotoğraflarına da bulunmadığını belirtti.

Grozni yakınında çatışmalar tüm şiddetiyle sürerken Çeçen yetkililerin, Moskova'da temaslarda bulunduğu iddia edildi. Rus yanlısı görüşleriyle tanınan Malik Saidullayev'in ITAR-TASS Haber Ajansı'nda yayınlanan açıklamasnıa göre aralarında Çeçenlerin ‘çok ünlü ve etkin komutanlarının’ da bulunduğu bir grubun Moskova'da bulunduğunu iddia etti. Çeçen kökenli Rus işadamı Malik Saidullayev, Moskova'da sürgünde kurulan sözde hükümetin başkanı. Ancak Kremlin ve Başbakan Yardımcısı Nikolai Koshman'ın ITAR-TASS'ın haberi hakkında bilgi sahibi olmadığı bildirildi.

Nerdun HACIOĞLU

Basayev şeriat devleti kurmak istiyor

ÇEÇENLERİN önce gelen savaşçılarından biri olan Şamil Basayev (35), Vahabilerin etkisinde kalarak Çeçenistan'da şeriat devleti kurmak için harekete geçmesi Rusya'nın ikinci Çeçen savaşını ateşledi.

Moskova Tarım Fakültesi'ndeki eğitimi yarım kalan Basayev, 1991 yılında Kafkas Konfederasyonu Ordusu adlı örgütün üyesi oldu. 1992 yılında Şamil Basayev'in ‘savaşçı’ dönemi başlıyor. 1994 yılındaki Çeçen savaşında Basayev, Cahar Dudayev'in yanında yer aldı. Şamil Basayev, tüm dünya 14 Haziran 1995 tarihinde tanıdı. Rusya ve İnterpol tarafından aranan Basayev, 1996 yılında Dudayev'in öldürülmesinden sonra , Çeçen orduları komutanı ilan edildi. 97 seçimlerinde sonra Mashadov ile araları bozulan Basayev, aşırı dincilerin safhına geçerek, şeriat devleti kurmak için silahlı mücadele başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!