Çeçen erkekleri toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

Çeçen erkekleri toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ruslar'dan Stalin uygulaması

Çeçen savaşçılardan peşpeşe darbeler yemesi üzerine Rusya’nın 10 ila 60 yaş arasındaki tüm erkeklere seyahat kısıtlaması getirmesi, Stalin’e yakışır bir uygulama olarak değerlendirildi. ABD ve insan hakları kuruluşları Ruslar’ı sert bir dille eleştirdi.

ÇEÇEN savaşçılardan peşpeşe ağır sert darbeler alan Rus ordusu, 1940'lı yıllarda Çeçenler'i Ortaasya'ya sürgüne gönderen Stalin'in taktikleri uygulamaya başladı. Ruslar, ülkedeki 10 yaşından 60 yaşı arasındaki tüm erkeklere seyahat kısıtlaması getirdi ve her birine potansiyel savaşçı muamelesi uygulamaya başladı.

Rus askerlerinin, kontrol altında tuttukları Çeçen yerleşim birimlerinde eli silah tutabilecek yaştaki erkeklerden çoğunu gözaltına aldığı belirtiliyor. Rusların sivil halka uyguladığı bu politika, Batı dünyasında da insan hakları ihlali olarak değerlendirilerek, şiddetle protesto edildi.

ABD, Çeçenistan konusunda arabulucu olma görevinin Avrupa Birliği ve AGİT'e ait olduğunu belirterek Rusya'nın yeni uygulamasını eleştirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü James Rubin, erkeklere karşı uygulanan seyahat özgürlüğü politikasının sorunu daha da ciddi boyutlara taşıyacağını söyledi. Rubin, ‘Rusya’nın şiddet yoluyla ya da erkekleri toplayarak bu sorunu çözme çabaları sonuç getirmez. Sadece Çeçen savaşçılarla ilgileri olmayan sivil halk arasındaki kayıpları artırır. Zaten şiddet yoluyla bu sorun çözülemez' dedi.

New York merkezli İnsan Hakları Gözlemevi de, Rusya'yı protesto eden bir bildiri yayınladı.

STALİN BİLE YAPMADI

Çeçenistan'a komşu İnguş Cumhuriyeti'nin Devlet Başkanı Ruslan Auşev, yeni uygulamanın Stalin'i bile gölgede bıraktığını öne sürdü. Auşev, Rus askerlerinin Çeçenistan'a dönmek isteyen mülteciler arasından erkekleri ayırmaya başlaması ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, ‘Yasadışı ve ayrılıkçı bir uygulama. Bu ne biçim önlem? Bunu, Çeçenler’in sürgüne gönderildiği dönemde Stalin bile yapmadı' dedi.

Rus ordusunun komşu cumhuriyetlere kaçan ya da ülkeye geri dönen erkekleri de topladığı belirtiliyor.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Bu arada, Rus ordusu ile Çeçen savaşçılar arasındaki çatışmalar tüm hızıyla sürüyor. Başkent Grozni başta olmak üzere, Çeçen savaşçıların ani saldırılarla ele geçirdiği Argun ve Şali kasabalarında da taraflar arasında sokak çatışmalarının devam ediyor.

Öte yandan Çeçen savaşçıların başkentin doğusundaki Şali ve Argun kasabalarına düzenlediklerin ani saldırıların bir benzerini doğudaki kasabalara da uygulamak için hazırlık yaptığı ileri sürülüyor. Rus ordusunun muhtemel bir saldırıya karşı koymak için bölgeye yığınak yaptığı açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!