CDU'ya ilk kadın başkan

Güncelleme Tarihi:

CDUya ilk kadın başkan
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Alman Hıristiyan Demokrat Birliği'nin genel başkanlığına partinin şu andaki genel sekreteri Angela Merkel, aday gösterildi. Bağış yolsuzluğunda CDU'nun onursal başkanı Helmut Kohl'e karşı tavır alarak önplana çıkan Merkel, partinin ilk kadın ve ilk doğulu başkanı olacak.

DOĞU Almanyalı Angela Merkel, dün Alman Hrıstiyan Demokrat Parti'nin (CDU) genel başkanlığına aday gösterildi. Bağış yolsuzluğunun ardından parti içinde Helmut Kohl'e karşı cephe alarak ön plana çıkan 45 yaşındaki Merkel, CDU'nun hem ilk kadın, hem de ilk doğu Almanyalı başkanı olacak.

Angela Merkel, aslında Hamburg doğumlu. Ancak doğumundan birkaç hafta sonra rahip olan babası Brandenburg'a görevli gittiğinden ömrünün büyük bir kısmı Doğu'da geçti. Rusça öğretmeni olmak istedi. Rahip kızı olduğu için bu hayali gerçek olmadı. Fizik öğretmeni oldu.

Küt saçlı, soluk tenli fizik öğretmeni, siyaset sahnesinde de hızla sivrilmeye başladı. Devlet Başkanlığı'nda Sözcü Yardımcısı olarak görev aldığından yüzü daima Batı Almanyalılara tanıdık geldi. Merkel, iki Almanya'nın birleşmesini beklemeden üç ay önce CDU'ya üye oldu. Genç kadın partinin sosyal piyasa modelinden, insanların rekabet sayesinde refaha ulaşabilmesinden etkilendiğini söyledi.

KOHL, KIZIM DERDİ

İki Almanya'nın birleşmesinin mimarı olan dönemin Başbakanı Helmut Kohl, ‘kızım’ diye bahsettiği Angela Merkel'i üç ay sonra kabineye aldı. Merkel, kadın ve aileden sorumlu bakan oldu. 1994 yılında ise Merkel, Klaus Töpfer'den boşalan Çevre Bakanlığı'na atandı. Merkel, atom enerjisini desteklediği için çevrecileri karşısına aldı.

1998 yılında iktidarı Sosyal demokratlar’a kaptıran CDU, Kohl'un istifası üzerine halefi Wolfang Schaeuble tarafından parti genel sekreteri oldu. CDU Yönetimi'nde hızla ve emsalsiz bir şekilde yükselen kadın politikacı, ‘CDU artık çok fazla insana ulaşamıyor. Halkın gerçeklerine yönelmeliyiz’ diyerek partiye yeni bir yön vermeye çalıştı.

TABAN DESTEKLİYOR

CDU tam seçim mağlubiyeti üzerinden atmaya çalışırken, bu defa parti tarihin en büyük krizini yaşamaya başladı. Helmut Kohl'ün yasadışı bağış aldığı iddiaları yüzünden CDU kendini büyük bir skandalın ortasında buldu. Merkel, Kohl'a karşı bayrağı çeken ilk partililerden biri oldu. Bir talk-şov'dan diğerine koşan Merkel, ‘Çıksın ve bağışları kimden aldığını açıklasın’ diye sert çıktı.

Merkel'in bu çıkışı, CDU tabanında büyük destek gördü. CDU'nun Bavyera'daki kardeş partisi kürtaj ve göç konusundaki ılımlı tavırlarından ötürü kadın politikacının başkanlığına karşı çıktı. Ancak Merkel'in eyaletlerden gerekli desteği alması üzerine CDU Merkez Yürütme Kurulu dün Merkel'i resmen aday gösterdi. Merkel'in 9-11 Nisan tarihleri arasında Essen'de yapılacak kurultayda CDU'nun genel başkanlığına aday gösterilmesine oybirliğiyle karar verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!