Çavuşoğlu: Karabağ konusunda objektif olacağım

Güncelleme Tarihi:

Çavuşoğlu: Karabağ konusunda objektif olacağım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2010 10:41

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Her konuda olduğu gibi Yukarı Karabağ konusunda da objektifliğini koruyacağını” söyledi.

Haberin Devamı

Çeşitli temaslar için Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan Çavuşoğlu, temaslarını tamamladıktan sonra düzenlediği basın toplantısında Ermeni gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Bir dönem AKPM'de Türk heyetini temsil eden ve Ermenistan'ın, Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal ettiğini defalarca dile getiren AKPM Başkanının, Yukarı Karabağ konusunda ne kadar objektif olabileceği” yönündeki bir soru üzerine Çavuşoğlu, “AKPM'deki Türk heyetinin başkanıyken verdiğim açıklamalarla ilgili yorum yapmak istemiyorum. AKPM başkanı olarak benim için 47 üye ülkenin hepsi eşittir ve onların hepsi eşit hakka sahip olmalıdır” dedi.

Erivan'daki temasları kapsamında 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını yansıtan Tsitsernakaberd anıtını neden ziyaret etmek istemediğine ilişkin bir başka soru üzerine Çavuşoğlu, AKPM tüzüğünde Başkanın şu ya da bu yeri ziyaret etmesi gerektiğini şart olarak gösteren her hangi bir maddenin bulunadığına işaret etti.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, “Eski başkanların resmi programlarına baktığımda, onlar da Tsitsernakaberd'i ziyaret etmemiştir. Bu benim şahsi kararımdır. Sizin düşüncelerinize saygı duyuyorum, ama sizlerde benim kararıma saygı duymalısınız” diye konuştu.

ERMENİ ANITININ ZİYARET EDİLMEMESİ

AKPM Başkanı Çavuşoğlu'nun Erivan ziyaretinde Tsitsernakaberd'deki anıtı ziyaret etmemesi, ülkedeki muhalefet partilerince de eleştirildi.
Muhalefetteki Miras partisindan yapılan açıklamada, Çavuşoğlu'nun bu davranışının uygun olmadığı, AKPM Başkanlığını Türkiye ve Azerbaycan'ın lehine kullanmaya çalıştığı ileri sürüldü.
Halen Ermeni işgali altında bulunan Yukarı Karabağ'ın bağımsız cumhuriyet olduğu iddiası da dile getirilen açıklamada, Erivan yönetiminin bu cumhuriyeti resmi olarak tanıması gerektiği ifade edilerek, Türk yetkililerin veya başka yabancı ziyaretçilerin Tsitsernakaberd'deki anıtı ziyaret etmeyi reddetmesinin Ermeni iddialarına gölge düşürmeyeceği savunuldu.

-OMBUDSMANLIK OLUŞUMU İÇİN DESTEK ÖNERİSİ-

Çavuşoğlu, Erivan'daki temasları kapsamında Ermenistan Ombudsmanı Armen Harutyunyan ile de bir araya geldi.
Görüşmede, Türkiye'de yakın gelecekte anayasa değişikliğinin öngörüldüğünü anımsatan Çavuşoğlu, bu değişiklikle Türkiye'de de insan hakları kurumu olarak çalışacak ombudsmanlık sisteminin kurulmasının öngörüldüğünü söyledi.
Çavuşoğlu'nun AKPM Başkanı olarak görevinin önemini vurgulayan Harutyunyan da, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında insan haklarının korunmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.
Harutyunyan, Ombudsmanlık kurumunun oluşumu için Türkiye'ye destek vermeye hazır olduklarını da söyledi.
Ermenistan ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Parlamento Başkanı Ovik Abramyan ve muhalefet temsilcileriyle de görüşen Çavuşoğlu, iki gün süren temaslarını tamamladıktan sonra Erivan'dan ayrıldı.
(REN-MVA-TLN)
02:01 14/05/10
"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!