Çavuşoğlu: Almanya Rum propagandasına alet olmamalı

Güncelleme Tarihi:

Çavuşoğlu: Almanya Rum propagandasına alet olmamalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2022 07:00

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’la düzenlediği ortak basın toplantısında, “Almanya’nın Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi propagandasına alet olmaması gerekir. AB üyesi diye bir tarafı doğru kabul edip, diğer taraf Türkiye’nin söylediğini yanlış kabul etmek yakışmaz” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu ve Baerbock dün İstanbul’da bir araya geldi. İki bakanın yaptıkları görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Mevlüt Çavuşoğlu özetle şunları söyledi:

‘VİZE SERBESTİSİ HAKLI TALEBİMİZ’

“NATO’da iki müttefik ülkeyiz. Terörle mücadeleye ilişkin bugün kaygılarımızı kendilerine aktardık. Almanya’da PKK faaliyetlerinde artış görüyoruz. Savunma sanayisinde kısıtlama devam ediyor. Müttefiklik anlayışına uygun olmadığını ilettik. İkili meseleleri ve bölgesel konuları mekanizmalarla birlikte ele alabilmeliyiz. Türkiye AB ilişkileri de masada. Türkiye olarak siyasi engellerin kaldırılmasını istiyoruz. AB’nin somut adımlar atması gerekiyor. Vize serbestisinin hayata geçmesi bizim haklı talebimizdir.

‘DENGELİ TUTUM GEREK’

Bölgesel konular içinde Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Suriye var. Doğu Akdeniz ve Ege konusunda dengeli tutum istiyoruz. (Almanya’nın) Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi propagandasına alet olmaması gerekir. Son zamanlarda dengenin kaybolduğunu görüyoruz. İki tarafı dinlemek gerekiyor. AB üyesi diye bir tarafı doğru kabul edip diğer taraf Türkiye’nin söylediğini yanlış kabul etmek yakışmaz. Türkiye her türlü konuşmaktan yana. Avrupa’da ırkçılık ve İslam karşıtlığının artmasından da endişe duyuyoruz. Bu konuda Almanya’yla işbirliğine hazırız.”

Haberin Devamı

BAERBOCK: TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR BORÇLUYUZ

Annalena Baerbock ise Türkiye’ye teşekkür ettiği konuşmasında şunları söyledi: “İki ülke ilişkileri özel öneme sahip. Yeni ortaklıklar çok önemli. Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması bizim için çok önemli. Suriyeli mültecilerle bir araya geleceğim. Türkiye’ye teşekkür borçluyuz. Bu kadar çok insanı kabul etmeniz çok etkileyici. 4 milyon mültecinin güvenle yaşamaları önemli. Biz de finansal olarak desteği sürdürmek istiyoruz. (Suriye’nin kuzeyini kast ederek) Yeni bir askeri çatışma insanlara acı yaratacaktır. İstikrarsızlık DAEŞ gibi örgütlere yarayacaktır. Görüşmede vurguladık, Türk halkı kendi güvenliğini sağlama hakkına sahip. Terör tehdidi olduğunu biliyoruz. AB ve Almanya da PKK’yı terör örgütü olarak listeledi.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’NİN BAŞARISI’

Türkiye ve Ukrayna yakın bağlara sahip. Türkiye, Ukrayna’ya dron temini ile destek oldu. Odessa limanından tahıl sevkiyatına başlanacak. Bu, Türkiye’nin sağladığı büyük bir başarı. Türkiye, Karadeniz’de güvenliğe katkı sağlıyor. NATO ortağı olarak birbirimize destek olmamız gerektiği ortaya çıkıyor.

‘GERGİNLİĞİ TIRMANDIRMAMALIYIZ’

Bizi bölmek isteyenlere yarayan bir tartışma var. Atina’da da söyledim, gerginlikleri arttırmamalıyız. Bizim iç sınırlarımız yok, ortak dış sınırlarımız var. AB’nin bu sınırları önemli. Doğu Akdeniz konusundaki hususları tırmandırarak çözemeyiz. Müttefikler olarak sınırlarımıza saygı duymamız gerek.”

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU’NDAN KAVALA TEPKİSİ

- Toplantıda iki bakana Kavala’nın tutukluluğuyla ilgili de soru soruldu. Alman Bakan AİHM kararlarının uygulanması gerektiğini belirtince Mevlüt Çavuşoğlu şu yanıtı verdi: “Kavala yorumları kendi yorumudur. Yunanistan’dan geldi, 14 yıldır uygulanmayan kararları anlatsa saygı duyardım. Türk azınlıkların hakları uygulanmıyor. Fransa’da 11 yıldır uygulanmayan haklar var. Bu kadar karar uygulanmazken, bunları Yunanistan’a hatırlatmazken, niye Osman Kavala konusunu sürekli gündeme getiriyorsunuz? Çünkü Osman Kavala’yı Türkiye aleyhine kullanıyorsunuz, fonluyorsunuz.”

ATİNA: TÜRKİYE’YE DENİZALTI VERMEYİN

Çavuşoğlu: Almanya Rum propagandasına alet olmamalı

Haberin Devamı

- YUNANİSTAN Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, dün İstanbul’a hareketinden önce, Atina’da görüştükleri Alman Bakan Baerbock’a Türkiye’yi şikâyet etti. Dendias, Almanya’nın Türkiye’ye 2009’da satışı onaylanan 214 sınıfı denizaltıları vermemesini istedi. Dendias, “Türkiye’ye 214 sınıfı denizaltıların verilmesi halinde, Doğu Akdeniz’de güç dengesinin, Yunanistan’ı savaş ile tehdit eden, Yunanistan’ın egemenliğini ihlal eden bir ülke lehine değişmesi tehlikesi mevcut” dedi.

‘O ADALAR YUNAN’

Baerbock ise Yunancaya tercüme edildiği şekliyle “NATO üyeleri arasındaki çekişmeler diyalog yoluyla çözülmelidir. Uluslararası hukukta, bazı konular gayet açıktır. Ege adaları Yunan toprağıdır ve kimsenin bundan şüphe etmeye hakkı yoktur. Yunanistan ile dayanışma içindeyiz” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!