Çarkozy

Güncelleme Tarihi:

Çarkozy
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2007 00:00

Fransa’daki parlamento seçimlerinin ilk turundan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Halk Hareketi İçin Birlik (UMP) partisi zaferle çıktı.

UMP’nin haftaya pazar günü yapılacak ikinci turda ezici çoğunluğu ele geçirmesi bekleniyor. Başta Sosyalistler olmak üzere muhalefet eriyip giderken şimdiden Sarkozy’ye "Çar Nicolas" benzetmesi yapılmaya başlandı.

FRANSA uzun zamandır böylesine enerjik bir cumhurbaşkanı görmedi. Bitmeyen enerjisi ve dinamizmi nedeniyle seçim öncesinde "Duracell tavşanı" diye adlandırılan Nicolas Sarkozy, cumhurbaşkanı olduktan sonra bu lakabın hakkını verdi. Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğu birkaç haftadır süper bir performans ortaya koyan Sarkozy, hálá kararsız olanların gönlünü çelmeyi, muhaliflerini ise sindirmeyi bildi.

Önceki günkü seçimlere katılım yüzde 60 gibi son dönemlerin en alt seviyesinde gerçekleşti. Sandığa gidenlerin yüzde 39.54’ü UMP’ye oy verdi. UMP ilk turda 577 üyeli ’Ulusal Meclis’e 110 milletvekili yollamayı başardı. İkinci turda aynı başarıyı tekrarlaması halinde Sarkozy’nin partisinin milletvekili sayısının 383 ile 501 arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Yüzde 24.73 oranında oy alan Sosyalist Parti’nin ise 69 ile 185 arasında milletvekili çıkarabileceği hesaplanıyor. Her halükarda Sarkozy’yi destekleyen merkez sağdaki partinin tek başına iktidar olması bekleniyor.

SEÇİM SİSTEMİNE ELEŞTİRİ

Bir yandan halkın Sarkozy ve Başbakanı François Fillon’a reformları hayata geçirmesi için onay verdiği yorumu yapılırken, cılız bir muhalefetle Sarkozy’nin ülkenin ’tek adamı’ konumu eleştirilere hedef oluyor. Sosyalistlerden Avrupa Parlamentosu üyesi olan Pierre Moscovici, "UMP’nin mavi dalgası çok tehlikeli olabilir. (Sarkozy) bir çeşit hiper cumhurbaşkanı, herşeyin sorumlusu; cumhurbaşkanı, hükümet başkanı ve herşeyden sorumlu bakan" diyor.

Anketlerde ise Sarkozy, Charles de Gaulle’den bu yana en popüler lider olarak öne çıkıyor. Sarkozy, eleştirilere ise, "Çok fazla yetkim olduğunu söyleyenler, François Mitterrand’a güçlü bir çoğunluk sağlanması için mücadele eden kişilerdir" dedi. L’Express dergisinden Christian Barbier ise "Genel seçimler, yetki dengelemesi için değil, cumhurbaşkanlığı seçimlerini onaylamak için yapılır" diyor. Avrupa Reformları Merkezi’nden Aurore Wanlin ise Sarkozy’nin yetkisini aşmaması için yeterli mekanizmalar bulunduğuna işaret ederek, "Meclis’te yine muhalefet bulunacak. Anayasa mahkemesi ve sendikalar... Önüne bir sürü engel çıkacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!