Buz kovasından Türk doktora destek

Güncelleme Tarihi:

Buz kovasından Türk doktora destek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2014 01:24

ABD’nin Chicago şehrindeki Northwestern Üniversitesi’nde Les Turner ALS Araştırma Laboratuvarı’nın kurucu başkanı olan Dr. Hande Özdinler beyindeki motor nöronları (sinir hücrelerini) ‘floresan yöntemiyle’ izole ederek görmeyi sağlayan çalışmayı gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

Özdinler ve ekibinin, ölü beyin hücrelerinin floresan yöntemiyle kolayca görülmelerini sağlaması, ALS ve diğer tüm sinir hücre hastalıkları için önemli bir buluş olarak kabul ediliyor. Özdinler’in çalışmalarına, geçen yıl ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün verdiği 2.5 milyon dolardan sonra, The Les Turner ALS Foundation’dan da birlikte çalıştığı araştırma ekibine 10 milyon dolar destek geldi.

Buz kovasından Türk doktora destek

TÜRKİYE’DE 400 BİN DOLAR

Özdinler, ALS Ice Bucket Challenge (Buz Kovası Meydan Okuması) kampanyasıyla hastalığa desteğin ciddi oranda arttığını anlattı: “Önceden bu araştırmalara kaynak bulmak nerdeyse imkânsızdı. Kampanya sayesinde ABD’de 100 milyon dolar, Türkiye’de 400 bin dolar toplandı. Bu elbette araştırmalarımız için müthiş bir destek. NorthWestern’de ALS hastalığı üzerine farklı laboratuvarlarda araştırmalar yapıyordu. Bu defa benim isteğim kabul edilerek tüm bu yardımlar bir merkezde toplanıp, laboratuvarların ihtiyacına göre paylaştırılacak.

ALS NEDİR?

Haberin Devamı

BİR sinir hücre hastalığı olan ALS (amyotrophic lateral sclerosis), hareketi sağlayan beyindeki ve omurilikteki sinir hücrelerini öldürerek felce yol açıyor. Beyindeki diğer hücreler benzer oranda zarar görmediği için, hastanın hafızası, düşüncesi, algılaması değişmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!