Büyükelçi Kaymakcı: AB ile müzakere süreci canlandırılmalı

Güncelleme Tarihi:

Büyükelçi Kaymakcı: AB ile müzakere süreci canlandırılmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2021 07:00

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı, “Türkiye’nin AB’ye katılım perspektifi korunmalı ve güçlendirilmeli” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği’nin uzun zamandır Türkiye’nin üyelik müzakeresi yürüten bir aday ülke olduğu gerçeğini görmezden gelmeye çalışması Ankara’nın Brüksel’e yönelik en önemli şikâyetleri arasında yer alıyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, aslında teknik nitelikli olan müzakerelerin bazı siyasi konular nedeniyle durma noktasına getirildiğini belirterek, “Türkiye’nin AB’ye katılım perspektifi korunmalı ve güçlendirilmeli” dedi.

REFORMLARI HIZLANDIRIR

Sürece ilişkin yeni fikir aramaya gerek olmadığının altını çizen Kaymakcı, Türkiye’nin AB’ye yarın üye olmayacağını kaydederek, üye olana dek herhangi bir önyargının söz konusu olmaması ve katılım sürecinin sürmesi gerektiğini vurguladı. Kaymakçı, “Katılım süreci yeniden canlandırılmalı” diye konuştu. Brüksel merkezli Diplomatic World adlı dergiye konuşan Kaymakcı, “Türkiye, AB’ye üye olacağına ne kadar inanırsa reformlar o kadar hızlı gerçekleşir ve ilişkiler o kadar iyi olur” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

YOKSA GÜVEN AZALIR

Kaymakcı, Türkiye’nin aday ülkeler arasında ayrımcılığa uğradığını veya Avrupa’nın geri kalanından uzaklaştırıldığını hissetmesi halinde ise taraflar arasındaki güvenin azalacağı uyarısında bulundu. Türkiye ile AB arasında halihazırda kurulmuş mekanizmaları yeniden canlandırmak istediklerini söyleyen Kaymakcı, gümrük birliğinin güncellenmesi gerektiğinin altını çizerek, “1996 sistemiyle devam edemeyiz” dedi. Türkiye’nin vize muafiyeti için belirlenen kriterleri tamamlamak için çalıştığını hatırlatan Kaymakcı, bu konuda daha esnek olunması gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!