Bütün zamanların en iyisi 'YurttaÅŸ Kane'

Güncelleme Tarihi:

Bütün zamanların en iyisi Yurttaş Kane
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 09, 2002 11:16

Orson Welles'in yönettiği "Yurttaş Kane" adlı film, dünyanın çeşitli ülkelerinden 144 eleştirmen ve yönetmenin katıldığı ankette 'tüm zamanların en iyi filmi' seçildi.

Haberin Devamı

İngiliz Film Enstitüsü tarafından 144 uluslararası film eleştirmeni ve yönetmenle ayrı ayrı yapılan ankette, Orson Welles'in 1941 yapımı 'Yurttaş Kane' filmi hem eleştirmenlerin, hem de yönetmenlerin favorisi oldu. Eleştirmenler, Alfred Hitchcock'un 'Vertigo' filmini ikinci sıraya koyarken, üçüncülüğe Jean Renoir'ın 'La Regle du Jeu'sünü değer gördüler.

EleÅŸtirmenler, Alfred Hitchcock'un 'Vertigo' filmini ikinci sıraya koyarken, üçüncülüğe Jean Renoir'ın 'La Regle du Jeu'sünü deÄŸer gördüler.Â

Yönetmenlerin listesinde ise ikinciliÄŸi 'Baba ve Baba II' (The Godfather- The Godfather II) alırken, üçüncü sıraya Federico Fellini'nin '8-1/2' filmi yerleÅŸti.Â
Film eleÅŸtirmenleri ve yönetmenlerle ayrı ayrı yapılan oylama 1952'den beri 10 yılda bir tekrarlanıyor.Â

Haberin Devamı

'Yurttaş Kane', son 40 yıldır eleştirmenlerin listesinde birinciliği kaptırmıyor. Kamuoyu yoklamalarında genellikle ilk sıralarda yer alan 'Star Wars' ve Marilyn Monroe'nun oynadığı 'Some Like It Hot' gibi filmlerin, bu oylamada ilk onlarda yer almadığı da dikkat çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!