Burma'da dev kasırga: 10 bin ölü

Güncelleme Tarihi:

Burmada dev kasırga: 10 bin ölü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 15:01

Güney Asya ülkesi Burma'yı vuran Nergis kasırgasında ölü sayısı 10 bine ulaşırken, kayıp sayısı da 3 bin olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Burma'yı kasırga vurdu...

En büyük kasırga felaketleri...

Askeri rejim altında yönetilen Burma'nın güneyini geçen cumartesi günü vuran Nergis kasırgası sonucunda 10 bin kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi. Devlet televizyonu yaralı sayısını 41 olarak açıklarken yaklaşık 3 bin kiÅŸinin de kayıp olduÄŸunu duyurdu. Burma DışiÅŸleri Bakanlığı Ä°rravaddi Deltası'nda yerle bir olan Bogalay ve Labutta bölgelerindeyse on binlerce kiÅŸinin ölmüş olabileceÄŸini açıkladı.Â

Yollardaki hasar ve telefon sistemlerindeki arıza nedeniyle felaketten  etkilenenlerin sayısı henüz tam olarak saptanamıyor.

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı yetkilisi Michael Annear, Burma'daki depolardan sağlanan acil yardımların dağıtılmaya başlandığını, ancak çok daha fazla yardıma ihtiyaç olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Öte yandan 46 yıldır iktidarda bulunan askeri yönetim tarafından, saate 190 kilometre hızla esen kasırganın neden olduğu felaketin ardından henüz yardım çağrısında bulunulmadı.

Ölü sayısı 10 bine çıktı Â

Devlet televizyonu, resmi rakamlara göre ÅŸimdiye dek ölenlerin sayısının 10 bin olduÄŸunu, Ä°rravaddi Deltası'nda yerle bir olan Bogalay ve Labutta bölgelerindeyse ölü sayısının artmasından endiÅŸe edildiÄŸini belirtti.Â

Burma DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan daha önce yapılan açıklamada Ä°rravaddi Deltası'nda bütün bölgelere henüz ulaşılamadığı, 10 bin kiÅŸinin hayatını kaybetmesinden endiÅŸe ettikleri duyurulmuÅŸtu. Â

Ülkenin başkenti Yangon'da da birçok binanın çatısı uçtu ve büyük ölçüde maddi hasar meydana geldiği vurgulandı. Öte yandan felaket bölgesine yardım ekipleri gıda ve giyecek göndermek için harekete geçerken, başkent Yangon'da özelikle pirinç ve yiyecek fiyatlarında önemli artış olduğu belirtildi. 

Yardım çaÄŸrısı  Â

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği  (ASEAN), Burma'daki kasırga felaketi nedeniyle üye ülkelerden yardımda  bulunmalarını istedi.

Tayland, Endonezya, Malezya, Filipinler, Singapur, Vietnam, Brunei,  Laos, Kamboçya ve Burma'dan oluşan ASEAN'ın Genel Sekreteri Surin  Pitsuvan, yayımladığı bildiride, yaklaşık 4 bin kişinin öldüğü, binlerce kişinin kaybolduğu ve yüzbinlerce kişinin evsiz kaldığı kasırga felaketi nedeniyle üye ülkelerden Burma'ya yardım etmeleri çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Daha önceki açıklamalarda yetkililer ölü sayısını 351 olarak belirtmişlerdi. Yetkililer ülkenin pirinç ambarı olarak bilinen Irrawaddy deltasındaki köylere ulaşılamadığını ve ölü sayısının yükselmesinden endişe ettiklerini vurgulamışlardı.

Ölümcül kasırgalardan biri olan tropikal Nergis Kasırgası 1999 yılında Hindistan'ı vurmuş, felakette 10 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!