Bulgaristan'da seçime ilgi az

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristanda seçime ilgi az
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2006 12:35

Bulgaristan'da 1989 yılındaki rejim değişikliğinden sonraki 4. cumhurbaşkanının belirlenmesi için seçmenler bugün sandık başına gidiyor.

Haberin Devamı

Seçime beklenenden az ilgi gösteriliyor. 6 milyon 446 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Bulgaristan'da öğle saatlerinde seçime katılım oranı ülke genelinde yüzde 7 olarak kaydedildi.

Sabah saatlerinde oy kullananların büyük bölümünü emeklilerin oluşturması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanlığı için şimdiki Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, ırkçı ve aşırı milliyetçi görüşleriyle tanınan ATAKA partisinin lideri Volen Siderov, Anayasa Mahkemesi Başkanı Nedelço Beronov, eski Genelkurmay Başkanı emekli general Lüben Petrov, Profesör Grigor Velev, ATAKA'nın eski başkan yardımcısı olan, ancak bir süre önce partiden ayrılan Profesör Petar Beron ve Anayasa Mahkemesi eski başkanlarından Georgi Markov yarışıyor.

Son kamuoyu araştırmaları, seçimin, ikinci kez aday olan ve iktidardaki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ile üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) tarafından desteklenen Georgi Pırvanov ile seçim kampanyasına "Bulgarlar Bulgaristan'ı geri alın" sloganıyla başlayan ırkçı ve aşırı milliyetçi Volen Siderov arasında geçeceğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Georgi Pırvanov'un geçerli oyların yüzde 49'unu Volen Siderov'un ise yüzde 25'ini alması bekleniyor. Kamuoyu araştırmalarına göre, sağ görüşlü partiler tarafından desteklenen Anayasa Mahkemesi Başkanı Nedelço Beronov'un oy oranı ise yüzde 10 civarında olacak.

Cumhurbaşkanlığı seçim yasasına göre, ilk turda yüzde 51 barajının aşılamaması halinde, en fazla oyu alan ilk iki aday 29 Ekim Pazar günü yapılacak ikinci turda karşı karşıya gelecek.

Uluslararası siyasi gözlemciler, ikinci turun yapılması ihtimalinin yüksek olduğu görüşünde birleşiyorlar. Seçimden önce düzenlenen kamuoyu araştırmaları doğru çıkarsa, ikinci turda Georgi Pırvanov ile ırkçı ve aşırı milliyetçi lider Volen Siderov karşı karşıya gelecekler.

Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla ülke genelinde sıkı güvenlik tedbirleri alındı. İçişleri Bakanlığı polislerin izinleri kaldırırken, sadece başkent Sofya'da 2000'in üzerinde polis görevlendirildi.

Saat 07.00'de açılan sandıklar saat 19.00'da kapanacak. Resmi olmayan ilk sonuçların saat 20.00'den itibaren açıklanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Seçimde yurt dışında yaşayan Bulgar vatandaşları da konsolosluklar tarafından kurulan seçim merkezlerinde oylarını kullanıyorlar. En çok Bulgar vatandaşının yaşadığı Türkiye'de çeşitli illerde toplam 43 seçim merkezinde oy kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!