Bulgaristan, Ankara büyükelçisini görevden aldı

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristan, Ankara büyükelçisini görevden aldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2009 10:12

Bulgaristan 5 Temmuz'daki genel seçimlerde sorumlu oldukları ülkelerde uygulama hataları yaptıkları gerekçesiyle Ankara Büyükelçisi Branimir Mladenov ile Washnington Büyükelçisi Liçezar Petkov'u görevden aldı.

Haberin Devamı

Mladenov ve Petkov hakkında Bulgaristan DışiÅŸleri Bakanı Rumyana Jeleva tarafından "görevden alma" kararı verilmiÅŸti.     Â

Dün bu kadar Bakanlar Kurulu tarafından da onaylandı.

Bakanlar kurulu kararnamesi Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'un onayından sonra yürürlüğe girecek.

Mladenov ve Petkov yurt dışında kurulan seçim merkezlerinde oy kullanma sırasında ve sonrasında usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine açılan soruşturma kapsamında iki gün önce merkeze çağrılarak savunmaları alınmıştı.

Soruşturma, aşırı milliyetçi çizgide yer alan muhalefetteki Düzen Meşruiyet ve Güvenlik (RZS) partisinin lideri Yane Yanev'in başvurusu üzerine başlatılmıştı.

Yanev, Türkiye'den gelen oyların geçersiz kabul edilmesini ve üyelerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (DPS-HÖH) bu oylar sayesinde kazandığı 7 milletvekilliğinin geri alınmasını istiyor.

Haberin Devamı

HÖH, Bulgaristan parlamentosunda 38 milletvekiliyle temsil ediliyor.

YURT DIÅžINDAKÄ° BULGAR OY KULLANAMAYACAK

Ayrıca Jeleva, yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşlarının bulundukları ülkelerde oy kullanmalarını yasaklayacak bir yasa tasarısı hazırlamayı düşündüklerini açıkladı.

Jeleva, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, seçimler dolayısıyla Bulgaristan vatandaşlarının yaşadığı ülkelerde kurulan seçim merkezlerinde oy verme işlemi sırasında ve sonrasında çok sayıda sorun ve yasa ihlalleri olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Bu sorunların son 20 yıldır her seçimde ortaya çıktığını kaydeden Jeleva, en iyi çözümün sadece ülke içinde oy kullanımına izin verilmesi olacağını bildirdi. Â

Avrupa'da bir çok ülkenin yurt dışında seçim merkezleri kurmadığını kaydeden Jeleva, "seçimlerde sadece yurt içinde oy kullanılmasını öngören bir yasa tasarısı hazırlamayı düşünüyoruz" diye konuştu.

EN ÇOK TÜRKİYE'Yİ İLGİLENDİRİYOR

Hazırlanması düşünülen yasa tasarısının parlamentoda kabul edilmesi durumunda başka ülkelerde yaşayan Bulgaristan vatandaşları bulundukları ülkelerde oy kullanamayacak. Bu durumdan en çok Tükiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları etkilenecek.

Haberin Devamı

Bulgaristan'da 5 Temmuz 2009 tarihinde yapılan son genel seçimde Türkiye'de 123 seçim merkezi kurulmuş bu seçim merkezlerinde toplam 93 bin Bulgaristan vatandaşı oy kullanmıştı.

Yasa değişikliği yapılırsa Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşları bundan sonraki seçimlerde oy kullanmak için Bulgaristan'a gitmek zorunda kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!