Bulgar Büyükelçi: Erdoğan Ailesi olayı çok üzücü

Güncelleme Tarihi:

Bulgar Büyükelçi: Erdoğan Ailesi olayı çok üzücü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2009 00:00

Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Branimir Mladenov, Almanya’dan Türkiye’ye giden Erdoğan ailesinin Bulgaristan’da saldırıya uğraması olayının “çok üzüntü verici” olduğunu belirterek, ülkesinde bu tür olayların çok azaldığını, “münferit” hale geldiğini söyledi.

Büyükelçi Branimir Mladenov, Diplomasi Muhabirler Derneği üyeleri ile buluşmasında bir soru üzerine Almanya’dan Türkiye’ye karayolu ile gelen üç kişilik Erdoğan ailesinin Bulgaristan’da uğradığı saldırı üzerinde durdu.

Olayı “Çok üzücü bir olay” olarak niteleyen Büyükelçi, Arif Erdoğan adlı Türk vatandaşının, kızı Hatice ve oğlu Erdal ile seyahat ettiği arabanın “polis” olduklarını öne süren kişilerce durdurulduğunu belirterek, bu kişilerin üzerinde polis üniformasına benzeyen giyisilerinin bulunduğu, kullandıkları araç üzerinde de polis lambasının yer aldığının bildirildiğini anlattı.

Erdoğan ailesinin soyunduğunu, arabasının ateşe verildiğini ancak yaralanmadıklarını kaydeden Büyükelçi, “Kıza bile bir bataniye vermişler” dedi. Pazar sabahı meydana gelen bu olay sırasında Erdoğan’ın ailesinin 3 bin 500 euro, altın bilezikleri, cep telefonları ve kredi kartların çalındığını da anlatan Mladenov, ancak resmi verilerin bu tür olayların son yıllarda önemli ölçüde azalarak “münferit” hale geldiğini gösterdiğini söyledi. Büyükelçi “İnsanların, Bulgaristan üzerinden seyahat etme konusunda kaygılı olması gerektiğine inanmıyorum” dedi.

BAŞÖRTÜLÜ BAYANIN FOTOĞRAF SORUNU

Bu arada, Büyükelçi, diğer bir sorunun karşısında Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda başörtülü bir Türk bayanının vize başvurusunun reddedildiği ilişkin haberler konusunda, “bir yanlış anlama oldu” dedi. Büyükelçi, başörtülü bayanların fotoğraflarında en az iki kulağın görünmesi yönünde genel bir kuralın bulunduğunu, söz konusu bayandan başka bir fotoğraf istendiğini anlattı.

BULGAR SEÇİMLERİNDE TÜRKİYE’DE ONBİNLERCE OY KULLANACAK

Büyükelçi Mladenov, ülkesinin 5 Temmuz’da yapılacak genel seçimlerde yurt dışında Bulgar vatandaşlarının da bulundukları ülkelerde oy kullanabileceğini belirterek Türkiye’de bu defa 123 yerde sandıklar kurulacağını anlattı.

Türkiye’de oy kullanmak isteyen vatandaşlarından 44 bir başvuru aldıklarını ancak sandık başına giden her vatandaş oy kullanabildiği için nihai sayının çok daha yüksek olmasını beklediklerini belirten Büyükelçi, en çok seçmenin İstanbul, İzmir, Bursa ve İzmit gibi illerde bulunduğunu da kaydetti.

“SOYSAL KARARI DOĞRUDAN BULGARİSTAN’I ETKİLEMİYOR”

Bulgar Büyükelçisi, Almanya tarafından hizmet veren Türk vatandaşlarına sağlanan vize muafiyeti”ne ilişkin bir soru üzerine de Romania gibi Bulgaristan’ın da henüz Schengen sistemine girmediğini, bu nedenle AB Adalet Divanı’nın Soysal davası kararının ülkesini doğrudan etkilemediğini de söyledi.

Büyükelçi, ülkesine seyahat eden Türk vatandaşlarının hala Bulgar vizesine ihtiyaçlarının olduğuna ancak transit geçenlerin böyle bir zorunluluğunun bulunmadığına dikkat çekti.

“TÜRKİYE GERİ KABUL ANLAŞMASINI YAPMALI”

Mladenov, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamalarının hafifletilebilmesi için Türkiye’nin yasa dışı göçe ilişkin, “Geri Kabul Anlaşması”nı yapmasının önemini vurgularken de “Böyle bir anlaşma ile Türkiye ile yapmakla çok ilgileniyoruz. Türkiye’nin bu konuda bazı argümanları var, bunların bazıları haklı” dedi.

Türkiye’nin AB hedefine çok destek verdiklerini de vurgulayan Büyükelçi, ülkesinin bu konudaki tecrübesine dikkat çekerek, “siyasiler bazı acı verici kararlar almalı” dedi ve reformlar konusunda partiler arasındaki konsensüs öneminin altını çizdi.

Mladenov, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AB Büyükelçilerine verdiği yemekte Meclis’in gündemindeki 17-18 yasayı onaylamadan tatile girmeyeceğini söylediğini de anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!