Bugün Türkiye’ye geliyor: Prens Mısır ve Ürdün’e gitti

Güncelleme Tarihi:

Bugün Türkiye’ye geliyor: Prens Mısır ve Ürdün’e gitti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2022 07:00

22 Haziran’da Türkiye’de olacağı açıklanan Suudi Arabistan Veliaht Prensi dün Mısır ve Ürdün’de temaslarda bulundu.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Türkiye’yi de kapsayan bölge turuna Mısır’dan başladı. Üç yıl aradan sonra Körfez dışına yaptığı ilk gezide Prens’i önceki akşam indiği Kahire Havalimanı’nda Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi karşıladı.

SİSİ ALANDA KARŞILADI

İkilinin baş başa görüşmesinde Rusya ve Ukrayna savaşı kaynaklı sorunlar ve gıda krizinin ele alındığı aktarılırken, toplam değeri 7.7 milyar doları bulan 14 anlaşma da imzalandı. Suudi Arabistan’ın Mısır’da enerji, lojistik ve ilaç sanayisi başta olmak üzere çeşitli yatırımlar yapacağı aktarıldı. Gıdada Ukrayna, turizmde ise Rusya’nın eksikliği Mısır ekonomisini son aylarda oldukça zorluyor. Prens’in temasları, ABD Başkanı Joe Biden’ın önümüzdeki ay bölgeye yapacağı tur öncesinde gerçekleşiyor. Biden, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bir soru üzerine Prens ile görüşmeye gitmediğini, uluslararası bir toplantı için Riyad’a gideceğini söylemişti.

TÜRKİYE’YE YASAK KALKTI

Mısır’ın ardından Ürdün’e geçen Veliaht Prens, Amman havaalanında Ürdün Kralı 2. Abdullah tarafından karşılandı. Selman’ın Mısır ve Ürdün temaslarının ardından bugün Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Ziyaret, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın nisan ayında bu ülkeye yaptığı seyahati izliyor. Ankara’da özellikle enerji, ekonomi ve güvenlik alanlarında işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesi bekleniyor. Bu arada Prens’in Ankara’ya gelişinden bir gün önce, Türkiye’ye uygulanan COVID-19 kaynaklı seyahat yasağı kaldırıldı.

BAKMADAN GEÇME!