Brezilya'da emeklilik yaşı protestoları

Güncelleme Tarihi:

Brezilyada emeklilik yaşı protestoları
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2017 00:02

Brezilya'da Devlet Başkanı Michel Temer hükümetinin önerdiği yeni sosyal güvenlik reformuna karşı ülke genelinde protesto gösterileri düzenlendi.

Haberin Devamı

Ülkedeki toplumsal hareketleri düzenleyen Topraksız Tarım İşçileri Hareketi, bin 500'den fazla protestocunun Sao Paulo kentindeki Maliye Bakanlığı binasına girdiğini açıkladı. Diğer yandan, askeri polis yetkilileri de binada kaç kişinin bulunduğunun bilinmediğini ancak dışarıda yaklaşık 5 bin kişinin gösteri düzenlediğini ifade etti.

Yerel basında yer alan bazı haberlerde de bakanlık çalışanlarının mesaiye gidemedikleri ve bakanın toplantılarını başka bir yerde yaptığı belirtildi. Bu arada, Sao Paulo Metro İşçileri Sendikası ile Rio de Janeiro Otobüs Şoförleri ve Biletçileri Sendikası reforma karşı greve gitti. Günün ilk saatlerinde başlayan grev ilerleyen saatlerde hafifletilerek, metro ve otobüs hizmetleri sıklaştırıldı. Grevin ve protestoların neden olduğu aksaklıklara rağmen, halk bu hareketi desteklediklerini dile getirdi.

Protestolara yol açan yeni sosyal güvenlik reformu erkeklerde 60, kadınlarda 55 olan emeklilik yaşının herkes için 65 yaşına çıkarılmasını öngörüyor.
Askeri polisler ve itfaiyeciler sosyal güvenlik reformunun dışında tutulacak. Emeklinin ölümünden sonra ödenen maaşlar yüzde 50 düşürülecek ancak emeklinin bakmakla yükümlü olduğu her bir kişi için yüzde 10 eklenecek.

Temer yönetimi ise ülkede emeklilik sisteminin tamamen çökmemesi adına söz konusu reformların gerekli olduğunu savunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!