Boris Bill'e sert çıktı

Güncelleme Tarihi:

Boris Bille sert çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton'dan para yardımı yerine bol bol nasihat alan Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin sonunda patladı. Moskova'daki zirvenin kapanışından sonra Yeltsin, uluslararası arenada kuvvete başvurduğu için ABD'ye verdi veriştirdi. Yeltsin, ‘NATO’nun genişlemesine de kesinlikle karşıyız' dedi.

Rusya'nın geçirdiği derin ekonomik kriz ortamında Batı'dan nakit yardım sözü bile alamayan Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, hem uluslararası terörizmle mücadele, hem de NATO'nun doğuya doğru genişlemesi konusunda alabildiğine sertleşti. Moskova'daki iki günlük zirveden sonra ABD Başkanı Bill Clinton'la ortak basın toplantısı düzenleyen Yeltsin, ABD'nin her türlü ihtilafta silaha sarıldığını belirterek, ‘İster Kosova olsun, ister Irak ve Afganistan, bugünün anlaşmazlıklarını kuvvete başvurarak çözemezsiniz. Rusya prensip olarak güç kullanılmasına karşıdır’ dedi.

Yeltsin, ABD'nin Afganistan ve Sudan'daki terörist kamplarını bombalaması karşısında dehşete düştüğünü de söyledi.

NATO'nun eski Doğu Bloku ülkelerini de içine alarak genişlemesine karşı olduğunu kaydeden Yeltsin ‘NATO’nun genişlemesini çok büyük bir hata olarak görüyoruz. Bu genişlemenin tarihsel bir hata olduğu ileride ortaya çıkacaktır. NATO'nun hareketlerini çok dikkatle izleyeceğiz'' dedi.

Çok sert konuşmakla birlikte Clinton'la hala çok iyi dost olduklarını ve zirvenin olumlu bir havada geçtiğini ekleyen Yeltsin, Rusya'nın ABD'den para yardımı değil çok güçlü bir siyasi destek beklediğini, böylelikle yabancı yatırımcıların Rusya'ya akın edeceğini belirtti.

Moskova ziyareti boyunca piyasa ekonomisine geçiş sancılarının metanetle göğüslenmesi yolunda dersler veren ABD Başkanı Bill Clinton ise, ‘Rusya, ekonomik reform rotasında kaldığı takdirde ilave destek vereceğiz’’ dedi. Clinton, Rusya'nın ekonomik reform sürecini tamamlaması halinde ABD ve diğer büyük ekonomik güçlerin Rusya'ya maddi yardımda bulunacağını söyledi.

OYLAMA YARIN

Öte yandan Rusya'daki siyasi krizde yarın yeni bir aşama daha yaşanacak. Yeltsin'in Başbakan adayı olan Viktor Çernomırdin için parlamentonun alt kanadı Duma'da ikinci kez oylama yapılacak. Geçen pazartesi günü yapılan oylamada Çernomırdin'in başbakanlığı reddedilmişti. Rus Anayasası'na göre başbakan adayı üç kez reddedildikten sonra devlet başkanının Duma'yı feshetmesi ve üç ay içinde genel seçimlere gidilmesi gerekiyor.

Çernomırdin'e karşı çıkan Komünistler dün, tüm tarafların üzerinde uzlaşmaya varabileceği yeni bir başbakan adayı belirlenmesini önerdiler.

Kocam demiyor - Moskova'daki iki günlük zirve süresince basın mensupları Hillary Clinton'ı göz hapsine aldılar. Her hareketi izlenen Bayan Clinton'ın Bill Clinton'dan söz ederken artık ‘kocam’ yerine ‘Başkan’ dediği derhal dikkat çekti. Basın mensuplarının yorumuna göre, Monica Lewinsky ile uygunsuz ilişkisini itiraf eden Clinton eşini çok incitmişti ve Hillary artık mesafeli davranıyordu.

Hillary soğuk - Bayan Clinton'ın mesafeli davrandığını gösteren diğer bir sahne de Moskova'daki okul ziyareti sırasında yaşandı. Karı-koca Clinton'lar yüzlerindeki zoraki gülümsemeyle kaskatı oturdular. Bu durumu gören bir Beyaz Saray yetkilisi şu yorumda bulundu: ‘Clinton çiftine baktıkça şöyle düşünüyorum: insanın eşini aldatmadan önce iki kere düşünmesi gerekiyor.’

Ortağım Bill - Çeşitli soğukluk belirtilerine karşın Bayan Clinton renk vermemeye çalıştı. Eşiyle halen bir partner olduğunu, siyaset ve ülke sorunlarını paylaştıklarını, bol bol konuştuklarını söyledi. Rus kadınlarının izlediği bir panele katılan Hillary Clinton, ‘27 yıllık birlikteliğimiz süresince birçok alanda işbirliği yaptık, ortak projeler yürüttük’ dedi.

Bizimki huysuzdur - Aynı panele katılan Naina Yeltsin ise kocasından yana dertliydi. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in son derece başına buyruk olduğunu söyleyen Bayan Yeltsin, ‘Bizimki kimseleri dinlemez. Bugüne kadar ne karısına ne de kızlarına kulak verdi. Boris’i kızımız Tatyana yönlendiriyor diye haberler çıkıyor. Bunlara çok gülüyoruz' dedi. Bunun üzerine salonda kahkahalar koptu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!