Bombalar Bill’in azlini erteletti

Güncelleme Tarihi:

Bombalar Bill’in azlini erteletti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi’nin bugün görüşmeyi planladığı ABD Başkanı Clinton'ın azlini öngören suçlama, Irak operasyonuyla ertelendi. Görüşmelerin başlaması öncesinde kararsızlar arasında yer alan 10 Cumhuriyetçi'nin daha azil yönünde oy vereceğini açıklaması ibreyi azil yönüne çevirdi.

Bugün ABD Başkanı Bill Clinton'ın azlinin görüşüleceği kritik gün Irak opersyonuyla ertelendi. Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nun Başkan’ın azledilmesi yönündeki dört maddelik tavsiyesini görüşmeye ileriki günlerde başlayacak. Şimdilik gösterge Clinton'ın azlinden yana. Son anda sürpriz bir gelişme olmazsa Başkan, Monica olayıyla ilgili yeminli ifadesinde yalan söylediği için Senato'da hesap verecek.

Tüm ümidini ılımlı ve kararsız Cumhuriyetçi üyelere bağlayan Beyaz Saray'ın, bu beklentisi yavaş yavaş sönmeye başladı. Kararsızlar arasında yer alan 10 Cumhuriyetçi daha azilden yana oy vereceğini açıkladı. Azil talebinin kabul edilmesi için Meclis'ten en az 218 oy çıkması gerekiyor.

Genel Kurul'da, Cumhuriyetçi Parti'den 228, Demokrat Parti'den 206 üye bulunuyor. Bir üye ise Bağımsız. Clinton için, en az 15 Cumhuriyetçi Parti üyesinin oyu gerekiyor. Başkan Clinton, iki kez yeminli iken yalan beyanda bulunmak, adaletin akışını engellemek ve görevini suistimal etmekle suçlanıyor.

Temsilciler Meclisi azil kararı alırsa 1868 yılından bu yana Başkan Clinton, azledilmesi önerilen ilk ABD Başkanı olacak. 1868 yılında bir kabine üyesinin görevine haksız yere son vermekle suçlanan Andrew Johnson, Senato'da yargılanmış ve tek bir oy farkıyla kurtulmuştu.

110 sandalyeli Senato'da Cumhuriyetçiler’in 55 üyesi Demokratlar’ın ise 45 üyesi var. Başkan'ı görevden almak için 67 oy gerekiyor.

İKİ ÖNERİ

Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi'ndeki ‘üç numaralı ismi’ Tom Delay, ‘ibre azilden yana’ dedi. Başkan Yardımcısı Al Gore ve Beyaz Saray, azil yerine bir kınama karar tasarısı için yoğun çaba sarf ediyor.

Azile karşı kampanya yürüten Beyaz Saray bir yanda da Senato'da olası bir yargılamaya hazırlanıyor. Cumhuriyetçiler'den ise Başkan'ın yargılanmasından vazgeçilmesi için iki öneri geldi. Cumhuriyetçi Parti'nin eski Başkan adaylarından Bob Dole, New York Times’teki yorumunda, Temsilciler Meclisi nasıl karar alırsa alsın, Başkan Clinton'ın Senato tarafından sert bir şekilde kınanmasını ve Clinton'ın da bunu imzalamasını ve konunun en geç 2 Ocak'ta kapanmasını önerdi.

Kararsız Cumhuriyetçi üye Michael Castle ise Başkan Clinton'ın dokunulmazlık kullanmayacağına söz vermesi halinde, iki milyon dolar para cezasıyla çok sert bir dille kaleme alınmış bir kınıma karar tasarısı çözümünü önerdi. Clinton, seks skandalıyla ilgili yürütülen soruşturma nedeniyle de 5 yıl içinde 2 milyon dolar para cezası ödeyecek.

Şimdi azil sürecinin hangi yönde seyredeceği tamamen Washington'daki son gelişmelere bağlı. Sürpriz bir gelişme ya da uzlaşma ABD'deki gidişe yeni bir yön verebilir.

Bu arada, Temsilciler Meclisi üyelerine, azil konusuyla ilgili olarak halktan ve çeşitli kuruluşlardan Kongre'ye toplam 1 milyon adet e-mail geldiği ve telefonların durmadan çaldığı bildiriliyor.

Monica parti

parti geziyor

ABD Başkanı Clinton azledilip edilmeyeceğini beklerken, skandalın diğer kahramanı Beyaz Saray eski stajyeri Monica Lewinsky, New York'ta parti parti geziyor.

Son olarak Chelsea'de düzenlenen bir Noel partisine küçük kardeşi Michael ve iki kız arkadaşıyla katılan Monica'nın, şık siyah bir blazer ve uzun etek giydiği görüldü. Partiye katılanlardan, hasta çocuklara dağıtılmak üzere hediye getirmeleri istendiği halde Monica ve yanındakilerin elleri boş gelmesi ise olumsuz etki yaptı. New York'a annesi Marcia Lewis ile gelen Monica'nın burada bol bol alışveriş yaptığı, ancak sokakta ayak bileklerine kadar uzun bir palto ve gözlerini kapatacak kadar büyük bir şapkayla dolaştığı dikkat çekti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!