Boko Haram coğrafya öğretmenlerini hedef alıyor

Güncelleme Tarihi:

Boko Haram coğrafya öğretmenlerini hedef alıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2016 11:48

Nijerya’da faaliyet gösteren Boko Haram örgütü, ‘Batılı eğitim haram’ anlamına gelen adının ‘hakkını veriyor.’ Hâlâ dünyanın düz olduğuna inanan Boko Haram militanları, çocuklara bunun tersini öğrettikleri gerekçesiyle coğrafya öğretmenlerini hedef alıyor.

Haberin Devamı

Boko Haram militanları, Dünya’nın yuvarlak değil düz olduğuna inanıyor. Militanlar yağmurun da Allah’ın ilahi takdiri sonucu yağdığını iddia ediyor. Bu yüzden okullarda ‘bu iddiaların tersini’ öğreten coğrafya öğretmenleri, güvenlik yetkilileri ve üst düzey siyasilerden sonra suikasta uğrama tehlikesiyle karşı karşıya olan en büyük meslek grubu haline geldi.

Sputnik Türkiye’nin haberine göre Nijerya 'coğrafya öğretmenleri için en tehlikeli ülke' olarak nitelendirilmeye başlandı.

Nitekim İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayınladığı kapsamlı bir rapor da Boko Haram’ın coğrafya öğretmenlerini hedef tahtasına oturttuklarını gösterdi. Rapora göre 2009’dan bu yana 600 okul personeli öldürüldü, 19 bin kişi de tehdit ve saldırılardan dolayı istifa etti. Raporda militanların başta coğrafya olmak üzere belli derslerden de özellikle hoşlanmadığı vurgulandı.

Haberin Devamı

Raporun, Boko Haram’ın Borno eyaletindeki Çibok’tan 200’den fazla kız çocuğunu kaçırmasının ikinci yıldönümünde yayınlanması da dikkat çekti.

Polisin 2009’da öldürdüğü Boko Haram lideri Muhammed Yusuf, BBC’ye verdiği bir röportajda Batılı eğitimin İslam değerlerine zıt olduğunu savunmuştu. “Yağmuru Allah’ın yarattığına inanırız” diyen Yusuf, evrim ve Dünya’nın yuvarlak olduğu ‘iddialarına’ da kesin bir dille karşı çıkmıştı.

NİJERYA'DA 1274 REHİNE OPERASYONLA KURTARILDI

Öte yandan Nijerya'da örgütün rehin aldığı 1274 kişi kurtarıldı. Ordu sözcüsü Sani Usman, pazartesi günü Kamerun ve Nijerya askerlerinin Borno eyaleti çevresindeki sınır köylerinde bulunan Boko Haram kamplarına operasyon düzenlediğini açıkladı. Operasyonda 22 Boko Haram militanının öldürüldüğünü, örgütün 3 üst düzey komutanının da tutuklandığını belirten Usman, askerlerin örgütün rehin tuttuğu 1274 kişiyi de kurtardığını kaydetti.

Nijerya'nın kuzeyinde faaliyet gösteren örgüt, geçen yıl ocak ayından itibaren eylemlerini ülkenin sınır komşuları Kamerun, Benin, Çad ve Nijer'e de kaydırmıştı. Bu ülkeler, Şubat 2014’te bölgesel tehdit haline gelen Boko Haram'a karşı yaklaşık 10 bin asker görevlendirme kararı almış, askerler ancak bu yılın başında göreve başlayabilmişti.

Haberin Devamı

Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi olan Nijerya'da 2000'li yılların başından beri faaliyet gösteriyor. Örgütün, lideri Muhammed Yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009'da düzenlemeye başladığı kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 17 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!