Böhmermann hakkında karar Merkel’e önceden bildirilmiş

Güncelleme Tarihi:

Böhmermann hakkında karar Merkel’e önceden bildirilmiş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2016 11:56

Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle yürütülen soruşturmaya savcılığın takipsizlik kararı vereceği, Merkel’e önceden bildirildiği öne sürüldü. İddiaya göre Merkel karara yeşil ışık yaktı.

Haberin Devamı

ALMAN Tagesspiegel Gazetesinin haberine göre, Mainz Savcılığı’nın Alman komedyen Böhmermann hakkında açılan soruşturmaya takipsizlik kararı vereceği konusunda Başbakan Merkel’in önceden haberdar edildi. Merkel, takipsizlik kararına itiraz etmeyerek, yeşil ışık yaktı. Gazetenin Başbakanlık sözcüsüne dayandırdığı habere göre Mainz Savcılığı’nın soruşturmayı durdurma niyeti Merkel’e önceden iletildi. Merkel, takipsizlik kararına itiraz etmedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret şiiriyle ilgili ceza veya para cezası konusunda bir hukuki değerlendirme yapıldı. Hukuki değerlendirmede takipsizlik kararı çıkacağı belirtildi. Merkel 14 Eylül’de bu değerlendirme konusunda bilgilendirildi. Ama Başbakanlık bir görüş belirtmeyerek, karara yeşil ışık yaktı. Eğer hükümet takipsizlik kararına itiraz etseydi, Mainz Savcılığı bu itirazı değerlendirmek zorunda kalacaktı.
FARKLI DEĞERLENDİRME
Nisan ayında Merkel hükümeti konuyla ilgili bir hukuksal değerlendirme yaptırmış ve bu değerlendirmeye göre Böhmermann’ın ceza alabileceği sonucu çıkmıştı. Başbakan Merkel bundan hareketle şiiri ‘bilinçli yaralayıcı’ olarak nitelemişti. Merkel, bu tavrından dolayı kamuoyunda sert eleştirilere hedef olmuştu.
İtiraz dilekçesine bakan Koblenz Savcılığı ve bağlı bulunduğu Rheinland Pfalz Eyalet hükümeti de savcılığın takipsizlik kararına itiraz etmedi. Bu durumda uzmanlara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın itirazı kazanma şansı azaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!