BM'den Türkiye'ye önemli çağrı

Güncelleme Tarihi:

BMden Türkiyeye önemli çağrı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2016 12:44

Birleşmiş Milletler, Suriye’nin Halep kenti yakınlarında Rus ve Esad güçlerinin artan bombardımanın etkisiyle sınıra dayanan mülteciler için Türkiye’ye çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM), hali hazırda yaklaşık 2.5 milyon Suriyeli göçmene ev sahipliği yapan Türkiye'ye çağrıda bulundu. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Türkiye'den, uluslararası yükümlülükler kapsamında sınırı açmasını istedi.

UNHCR sözcüsü William Spindler, Türkiye'nin hali hazırda Suriyeli mültecilere yardım etmekte olduğunu ifade ederek, "Türkiye zor durumdakiler ve yaralıların ülkeye girmesine izin verdi. Ancak sınırı geçmesine izin verilmeyen çok sayıda insan var. Türkiye'ye, daha önce de yaptıkları gibi, tehlikeden kaçan, uluslararası korumaya muhtaç Suriyeli sivillere sınırlarını açması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Spindler, "Türkiye'nin büyük bir yük sırtlandığını biliyoruz. Uluslararası topluma Türkiye'nin yükünü hafifletme çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU: 70 BİN SURİYELİ GELEBİLİR

TBMM’deki grup toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Halep'te bomba atanların tarih önünde hesap vereceklerini belirterek, “Sınırlarımıza dayanan 70 bin Suriyelinin ülkemize gelme ihtimali var” demişti.

ÇAVUŞOĞLU: 1 MİLYONU AŞABİLİR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Budapeşte'de Macar mevkidaşı Peter Szijjarto ile düzenlediği basın toplantısında, Rus ve rejim güçlerinin operasyonlarının sürmesi halinde son mülteci akınında Türkiye sınırına dayanan Suriyeli sayısının 1 milyonu aşabileceğini ifade etti.

HALEP'TE NE OLDU?

Rus bombardımanı desteğinde yapılan Halep saldırısı sonrası hafta sonundan bu yana yeni bir göç dalgası başladı. 15 bin kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı biliniyor. Sınırın hemen dışında ise 25 bin ile 30 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Suriyeliler Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısına kurulan çadırkentlere yerleştirildi.

"TÜRKİYE SINIRINDAKİ KAMPLARIN KAPASİTESİ DOLDU"

Öte yandan Birleşmiş Milletler’in internet sitesinde bugün yapılan yazılı açıklamaya göre, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Suriye’nin kuzeyindeki ağır çatışmalar ile Suriye hükümeti ve ortak güçlerinin hava operasyonları sebebiyle 30 bin kişinin evlerini terk ettiği haberlerinden endişe duyduğunu belirtti.

Haberin Devamı

DHA’nın haberine göre; “Bu kişilerin yaklaşık yüzde 80’inin kadın ve çocuk olduğu tahmin ediliyor” diye vurgulayan O’Brien, “sivil ölümleri ve yaralanmalar, aynı zamanda iki hastane dahil sivillerin olduğu yapılara saldırılar olduğu bilgisini aldıklarını” ifade etti.

BM yetkilisi O’Brien, sığınmacıların bir bölümünün Türkiye sınırına yakın kamplarda aile ve akrabalarıyla kalabildiği, ancak sınır bölgesindeki bu kampların şimdiden kapasitesini doldurduğu uyarısı yaptı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!