BM Güvenlik Konseyinde Rusya'ya diplomatik dayak

Güncelleme Tarihi:

BM Güvenlik Konseyinde Rusyaya diplomatik dayak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2014 09:48

Rusya’nın çağrısı üzerine Ukrayna’nın doğusundaki olayları ele almak için dün gece acilen toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde inisiyatif gösteren Moskova diplomatik dayak yiyen taraf oldu. Rusya’nın Suriye konusunda yoldaşı Çin bile Ukrayna meselesinde sesiz kalmayı tercih etti.

Haberin Devamı

BMGK’nın beş daimi ve geride kalan geçici üyeleri Rusya’nın BM temsilcisi Vitaliy Çurkin’e zor anlar yaşattı.

BM Güvenlik Konseyinde Rusyaya diplomatik dayak
UKRAYNA BU KEZ SİLAHA SARILDI

İNGİLTERE:Rusya Kırım’a da asker göndermediğini söyleyerek bizi kandırdığını düşünüyordu. Bu nedenle İngiltere, Kırım’daki Rus senaryolusunda olduğu gibi Ukrayna’nın doğusunda da neler yaşandığını elimize geçen çekimlerden çok iyi görüyor. Ukrayna’nın doğu illerinde aynı askeri elbiseli ve aynı silahları taşıyan asker komandoları görüyoruz. Bu silahlı kişilerin amacının ne olduğunu da biz çok iyi biliyoruz.

FRANSA: Kırım hadiseleri üzerinden bir ay geçmesine rağmen senaryo aynı kalmıştır. Sanki Rusya dünyada İnternet varlığından habersizmiş gibi davranmaya devam ediyor. Rusya son aylarda Ukrayna konusunda yapıcı tek bir adım bile atmadı. Kiev’deki yeni yönetimi karalamak için elinden geleni yapıyor. Onlara altından kalkamayacakları doğal gaz faturaları yazarak boğmaya çalışıyor. Rusya’nın sergilediği bu tavırlarına bir an önce son vermesi gerektiğini düşünüyoruz.

Haberin Devamı

ABD: Rusya durmadan gerçekleri çarpıtma işiyle angaje olmuş vaziyette. Rus medyası yalan ve propaganda aletine dönüştürülmüştür. Donetsk bölgesinde silahlı gurupların arkasında kimlerin durduğunu biz çok iyi biliyoruz. Bizim söylediklerimize istiyorsanız inanmayabilirsiniz. Ama son iki günde internette dolaşan çekimler gerçekleri gözler önüne seriyor. Ukrayna’nın doğusunda Rusya’nın iddia ettiği gibi barışçıl yoldan hakkını arayan protesto gösterileri değil, askeri operasyon gerçekleştiren yabancı ülke komandoları operasyon yapıyor. Bu askeri operasyonunu temel amacı Ukrayna’da 25 Mayıs tarihinde yapılması öngörülen başkanlık seçimlerini baltalamaktır.

AVUSTRALYA: Ukrayna etrafında bahis inanılmaz derecede yükseltildi. Çok iyi silahlanmış kişiler Donetsk ile Slavyansk’ta yerel yönetimleri ele geçirerek şiddet ve provokasyonlar gerçekleştiriyor. Ülkenin doğusunda malum hadiseler başlamadan önce Kırım’da da olduğu gibi Rus azınlığa karşı en ufak bir baskı yapılmadığının altını da önemle çizmek istiyoruz. Bölgedeki AGİT gözlemcilerinin hazırladığı raporlar buradaki silahlı kişilerin Rus askeri olduklarına işaret ediyor.

Haberin Devamı

LİTVANYA: Rusya maalesef Ukrayna müdahalesinde Kırım ile sınırlı kalmadı. Ukrayna doğusundaki bölücü hareketleri kınıyoruz. Donetsk bölgesinde yaşayan halk yüzde 65 oranında Ukrayna devletinin bütünlüğünden yanadır. Biz Litvanya olarak Kiev yönetimini haklı davalarında destekliyoruz. Uluslararası topluluk Yanukoviç denilen kişiyi dinleyecek durumda değil.

GÜNEY KORE: Ukrayna 25 Mayıs seçimlerine hazırlanırken ülkenin doğusunda gözlenen bölücülük hareketlerini kınıyoruz. Ukrayna yapısında herhangi değişiklik yapılacak ise bu yasal olmalı. Silah zoruyla değil.

LÜKSEMBURG: Rusya Ukrayna’nın doğusunda da Kırım’da kullandığı yöntemleri uygulamaya başlamıştır. Rusya bölücülük faaliyetlerine bir an önce son vermeli.

Haberin Devamı

ÇİN: Ukrayna’nın doğusunda gerilimin tırmanması bizi endişelendiriyor. Yapılacak tüm diplomatik girişimler Ukrayna halkının kendisinin geleceğini belirleme yönünde olmalıdır.

ÜRDÜN: BM üyesi Ukrayna kendi bağımsızlık ve egemenliğini koruma hakkına sahiptir. Bu husus Ukrayna’nın tüm toprakları için geçerlidir.

RUSYA: Bizi devamlı suçluyorsunuz. Ukrayna’ya komando orduları gönderdiğimizi iddia edip duruyorsunuz. Kiev’de Maidan olayları patlak verdiğinde neredeydiniz. Şu an Ukrayna’nın kendisinde Rusya baş düşman ilan edilmiş vaziyette. Bu ırkçılıktır.

UKRAYNA: Ukrayna istihbaratı verilerine göre Rusya ülkenin doğusunda yönetimi ele geçirmek için uzun süreden beri hazırlık yapıyordu. Rusya Ukrayna sınırlarında on binlerce askerden oluşan yığınak yapılması yanı sıra Ukrayna içlerine yerli gerilla kılığında gönderdiği silahlı ajan sayısını da arttırmaya devam ediyor. Bu ajanlardan birkaçını Ukrayna güvenlik güçleri ele geçirdi. Dünyaya kanıtlarıyla göstereceğiz. Bu yüzden Ukrayna yönetimi kendi topraklarının güvenliği için başlattığı terör karşıtı operasyonu kararlılıkla sürdürecektir. Şu anda Rusya rahatlıkla terörle mücadele eden tara değil, terörü yaratan tara ilan edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!