BM Genel Kurulu kritik veto kararını kabul etti

Güncelleme Tarihi:

BM Genel Kurulu kritik veto kararını kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2022 07:00

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) veto kullanan ülkelerden hesap soracak olan karar tasarısı BM Genel Kurulu’nda oybirliğiyle kabul edildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne karşı sık sık gündeme getirdiği ‘’Dünya 5’ten büyüktür’’ söylemi böylece karşılık buldu. Türkiye’nin de ana destekçilerinden olduğu kararın taslağı üzerinde 100’e yakın ülke 2 yıldır çalışıyordu. Karara göre BMGK’nın beş daimi üyesinden biri, yani ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya Konsey’de veto hakkını kullandığında tasarı doğrudan reddedilmeyecek. Bunun yerine 193 üyeli BM Genel Kurulu 10 gün içerisinde toplanarak veto hakkını kullanan ülkeden kendisini savunmasını isteyecek. Bu yolla Konsey’e üye olmayan ülkeler de tasarılar hakkında söz sahibi olabilecek.

EN ÇOK VETO EDEN RUSYA

Son yıllarda çıkan savaşlara ve insani krizlere veto kararları nedeniyle etkili karşılık veremeyen Konsey’in işlevini yerine getiremediği tartışmaları üzerine reform yapılması yönünde büyük baskı oluşmuştu. Konsey’in 5 daimi, 10 geçici üyesi bulunuyor. Daimi üyelerden Rusya ve ABD bugüne dek veto hakkını en çok kullanan ilk iki ülke konumunda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!