BM: Afrika’da çocuk ölümleri patlayacak

Güncelleme Tarihi:

BM: Afrika’da çocuk ölümleri patlayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2022 07:00

Dünya hububat ve gübre üretiminin en az üçte birini karşılayan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, BM’ye göre üç ay içinde çoğu Afrika’da olmak 180 milyondan fazla insanı açlıkla karşı karşıya bırakacak.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler çaresizce uyarıyor: Acil çözüm bulunmazsa, çocuk ölümleri patlayacak, birçok ülkede ekmek isyanları çıkacak, felaket çığ gibi katlanacak. Amerikan AP ajansının geniş çaplı araştırmasına göre, sonbahar aylarında dünyayı bekleyen en büyük tehlike açlık olacak. Savaş öncesinde Ukrayna-Rusya ikilisi, dünya buğday ve arpa üretiminin üçte birini karşılıyordu. İki ülke mısır, ayçiçek yağı ve gübre üretiminde de dünya lideri. Ukrayna limanlarının ablukada olması ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, COVID-19 pandemisi sonrası dünyada artan gıda fiyatlarına roket etkisi yaptı.

BM: Afrika’da çocuk ölümleri patlayacak

3 AYLIK GERİ SAYIM

Haberin Devamı

Ukrayna’nın Karadeniz limanlarında en az 20 milyon ton tahıl dünya pazarlarına çıkmayı bekliyor, 2022 mahsulünün de hasat zamanı geldi ancak ne olacağı belirsiz. Rus-Ukrayna ürünlerinin en büyük müşterileri kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkeleri, krizin patlama noktaları da bu ülkeler olacak. 

Amerikan Massachusetts Üniversitesi kriz yönetim uzmanı Anna Magurney çözüm bulunmazsa, önümüzdeki aylarda dehşet veren gelişmeler yaşanacağı uyarısında bulunuyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO verilerine göre, en az 400 milyon insan sadece Ukrayna tahılına bağımlı.

ŞİMDİDEN BAŞLADI

Çoğu Afrika’da 41 ülkede 181 milyon insan açlıkla yüzleşecek. BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, çocuk ölümlerinde patlama yaşanacağını, sadece Somali’de 200 bin insanın açlıktan öleceğini, Sudan’da 18 milyon, Yemen’de ise 19 milyon insanın açlık çekeceğini öngörüyor.

UKRAYNA’DA SON DURUM NE

Ukrayna, normal şartlarda hububat sevkıyatının yüzde 90’ını Karadeniz kıyısındaki limanlarından yapıyor. Geçen yılın ürünleri Rus donanmasının ablukası nedeniyle limanlarda bekliyor. Ukrayna Tarım Bakanlığı, AB’den tahıl sevkıyatında Tuna nehri kıyısına silolar inşa edilerek Romanya limanlarının kullanılmasını istedi. Ancak bu  maliyeti arttıracak bir çözüm önerisi olarak değerlendiriliyor.                                                

Haberin Devamı

TÜRKİYE ÇÖZÜM ARIYOR

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres haftalardır Moskova’yla Rus ve Ukrayna ürünlerinin sevkıyatı konusunda pazarlık yapıyor ancak önemli bir ilerleme sağlayamadı. Türkiye de gıda krizinin sona ermesi için yoğun bir şekilde çalışıyor.

KRİZ SAVAŞTAN ÖNCE BAŞLADI

Dünyada gıda fiyatlarındaki artışın tek nedeni Ukrayna-Rusya savaşı değil. Fiyatlardaki artış COVID-19 pandemi sürecinin bitişiyle başladı. Pandemi dönemindeki kapanmalar dünyada tahıl üretimini azalttı. Dünyanın diğer büyük üreticileri ABD ve Kanada’da geçen yıl hasat miktarı düştü, soya lideri Brezilya’yı kuraklık vurdu, çiftlik hayvanlarının sayısı azaldı. İklim değişikliği nedeniyle Afrika’da özellikle Somali, Sudan ve Etiyopya’da son 40 yılın en büyük kuraklığı yaşandı.

BAKMADAN GEÇME!