Blair'in partisinde yolsuzluk

Güncelleme Tarihi:

Blairin partisinde yolsuzluk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

İşçi Partisi eski lobicilerinin, Başbakan Tony Blair'e ait konuşma metinleriyle bazı gizli bilgileri sattıkları iddia ediliyor. The Observer muhabiri, ABD'li bir yatırımcı kisvesi altında söz konusu kişilerle temasa geçerek, bilgi pazarlığı yaptı ve iddianın doğruluğunu kanıtlamış oldu.

İngiltere Başbakanı Tony Blair'in hükümeti yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya. İngiltere'nin büyük gazetelerinden The Observer, Blair'in danışmanlarının para karşılığında Başbakan'ın konuşma metinlerini ve hükümetin gizli bilgilerini sızdırdıklarını öne sürdü.

Observer'a göre bu yolsuzluk İşçi Partisi'nin lobicilerine yönelik hazırlanan bir tuzak senaryosuyla ortaya çıkarıldı. Bir Amerikan şirketinin temsilcisi olduğunu öne süren Observer'ın New York muhabiri Gregory Palast, şirketinin İngiliz pazarına girmek istediğini belirterek lobicilerle telefonla irtibata geçip, yüzyüze görüşmeler yaptı. Gazeteye göre İngiliz Hazine Bakanı Gordon Brown geçen ay resmi açıklamayı yapmadan, hükümetin üç yıllık harcama planı bir bankaya verildi.

Gazete bankanın Amerikan yatırım bankası Salomon Smith Barney olduğunu öne sürdü. Ancak banka bu konuda bir yorum yapmaktan kaçındı. Observer ise bankanın bilgi sızdırmaya çalıştığının ve bu bilgilerden yararlandığının şüphe götürmediğini öne sürdü. Bankaya hükümetin kamu harcamalarında % 2.5 yerine % 2.75 oranında artış öngördüğü sızdırıldı. Lobici, ‘Banka eğer bu hassas bilgi çerçevesinde hareket etmişse, bir servet yapmıştır’ dedi.

Gazeteye göre, lobiciler ayrıca isteyenleri bakanlarla ya da Başbakan veya Hazine Bakanı Brown'un etkili danışmanlarıyla görüştürmeyi vaadediyorlar. Muhalefetteki Muhafazar Parti'nin Ticaret ve Sanayi Sözcüsü John Redwood, Blair'den suçlamalara açıklık getirmesini isteyerek, yaptığı basın açıklamasında: ‘İnsanlar, özel kazanç ve parlamentoyu değersiz kılmak için hükümet sırlarını satıyorlarsa bu utanç verici birşeydir’ dedi. Muhafazakar Parti'nin konuyu bugün de Avam Kamarası'nda gündeme getirmesi bekleniyor.

Blair Hükümeti, daha önce de bağış yolsuzluğuyla suçlanmıştı. Hükümetin sigara reklamlarına uygulanan sınırlamaları hafifletmesi üzerine Formula 1 yarışlarının patronu Bernie Ecclestone'un İşçi Partisi'ne 1 milyon sterlin bağışta bulunduğu ortaya çıkmış; Başbakan Tony Blair, televizyona çıkarak sigara reklamlarıyla bağış arasında bir bağlantı bulunmadığını belirtmiş, bağışı da iade etmişti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!