Blair'den tarihi zafer

Güncelleme Tarihi:

Blairden tarihi zafer
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2001 00:00


Haberin Devamı

İngiltere'de yapılan seçimlerin genel ve yerel seçimlerden Başbakan Tony Blair'in İşçi Partisi büyük bir zaferle çıktı. Kesin olmayan ilk sonuçlara göre oyların ortalama yüzde 49.6'sını alan İşçi Partisi birinci olurken yüzde otuzlarda kalan Muhafazakar Parti ikinci oldu.

Mağlubiyeti kabul eden Muhafazakar Parti lideri William Hague, parti lideriliğinden istifa etti. Hague oy sayımlarının halen devam ettiği sırada yaptığı istifa konuşmasında basın mensuplarına 'Bu sabah karşınıza partisini iktidara taşıyan bir yider olarak çıkmak isterdim. Ama olmadı. İstifa ediyorum.' dedi.

William Hague’in İşçi Partisi’nin 330 olan salt çoğunluğu kazanmasının ardından Başbakan Tony Blair’i telefonla arayarak kutladığı öğrenildi.

Haberin Devamı

İŞÇİ PARTİSİ'NDE TARİH YAZDI

Bu arada İşçi Partisi ile bir kez daha iktidara gelen Başbakan Tony Blair partisinin tarihinde iki kez üst üste seçim kazanan lider olma unvanını almayı başardı.

Tony Blair için kişisel başarı hanesine yazılan seçimde, partinin oylarında ve sandalye sayısında ise 1997 seçimlerine göre bir miktar azalma olacağı tahmin ediliyor.

BLAİR KABİNEYİ DEĞİŞTİRECEK

İngiltere'de dün yapılan genel seçimlerin ardından seçim zaferini garantileyen Başbakan Tony Blair'in yeni kabinesinde değişiklik yaptığını açıklaması bekleniyor.

ASIL İŞİMİZ ŞİMDİ BAŞLIYOR

Partisinin genel merkezi olan Millbank Tower'a gelen ve parti çalışanlarına teşekkür konuşması yapan Blair, ''Önümüzde zor bir dönem var. Asıl işimiz şimdi başlıyor. Çok çalışmaya hazır olun'' mesajı verdi. Kutlamaları, eşi Cherie Blair ile kabul eden Başbakan Blair, bu sırada partinin eski liderlerinden Neil Kinnock tarafından da İşçi Partisi'ni, 100 yıllık tarihi boyunca iki kez üst üste iktidara getiren Başbakan olma unvanını aldığı için tebrik edildi.

SEÇİMLERİ KAZANDI SARAYA ÇIKTI

İngiltere'de dün yapılan genel seçimler sonucunda 659 sandalyeli parlamentoda şu ana kadarki sonuçlarla 413 sandalye kazanarak hükümeti kurma hakkını bir kez daha kazanan Başbakan Tony Blair, Kraliçe II. Elizabeth tarafından kabul edildi.

Buckingham Sarayı'ndaki kabule beraberinde eşi Cherie Blair ile sivil plakalı otomobille giden Blair'in, Kraliçe Elizabeth'e nezaket ziyaretinde bulunduğu ve kuracağı kabineyle ilgili bilgi sunacağı belirtiliyor.

İngiliz devlet geleneğinde başbakanların kuracakları kabineyle ilgili olarak, devletin başı olarak değerlendirilen Kraliçe'den onay almaları gereği bulunmuyor. Bu nedenle de ziyaret nezaket ziyareti çerçevesinde değerlendiriliyor.

SON DURUM

Partilerin kazandıkları sandalye sayısı şöyle:

Haberin Devamı

İşçi Partisi: 412,
Muhafazakar Parti: 161,
Liberal Demokrat Parti:46,
Öteki partiler: 10.

Henüz bazı bölgelerde sayımın sürdüğü İngiltere'de katılım oranı yüzde 59'larda kalırken, halen 30 sandalyenin dağılımı belirlenmedi.

MİLLENYUM'UN SEÇİLEN İLK MİLLETVEKİLİ BİLL TYNAN

İlk olarak sandıkların kapanmasından sadece 45 dakika sonra Sunderland South'taki milletvekilliğini kazandığı açıklanan İşçi Partisi, daha sonra da Hamilton South'da 15 bin 956 seçmenin desteğinikazanan Bill Tynan'ı Parlamento'ya göndermeye hak kazandı.

İNGİLİZ BASINI BLAIR'İN ZAFERİNİ GÖKLERE ÇIKARDI

İngiltere'de tüm ulusal gazeteler bugün, dün yapılan genel seçimler sonucunda İşçi Partisi'ni iki kez üst üste iktidara getirme başarısını gösteren Başbakan Tony Blair'in zaferini göklere çıkaran manşetlerle çıktı.

FINANCIAL TIMES: 'İŞÇİ PARTİSİ TARİHİ BİR ZAFER KAZANDI'

Ülkede Blair'e ilk açık desteği veren siyaset ve ekonomi gazetesi Financial Times'da, İşçi Partisi'nin tarihi bir zafer kazandığını belirtilirken, ''ancak katılım oranının düşük kalması Blair'in parlak başarısına gölge düşürüyor'' denildi. Gazete, son durumda Muhafazakar Parti'nin geldiği noktayı değerlendirirken de parti lideri William Hague'in koltuğunun tartışmalı hale geldiğini, ancak liderlik konusundaki en güçlü rakipleri olan Michael Portillo ve Ann Widecombe'nin de dahil olduğu pek çok kişinin Hague ''istifa etmemesi'' yolunda çağrı yaptıklarını hatırlattı.

THE TIMES: 'BLAIR, FIRTINA GİBİ DÖNDÜ'

The Times gazetesi de Blair'in Downing Sokağı 10 numaradaki Başbakanlık konutuna ''fırtına gibi döndüğünü'' belirten manşet kullandı. Gazete, Muhafazakarların başarısızlığına dikkat çekerken, Hague'in geleceğinin ise ''karanlık olduğu'' yorumunda bulundu. The Times oylarını ve parlamentodaki sandalye sayılarını artıran Liberal Demokratların ise 'anahtar' konumlarını güçlendirdiklerine işaret etti.

Haberin Devamı

INDEPENDENT: 'SÖZLERİNİ TUTACAK ÇOĞUNLUĞU YAKALADI'

Blair'in seçim bildirgesinde verdiği sözleri tutmasına yardımcı olacak çoğunluğu yakaladığını belirten The Independent gazetesi ise başarıyı ''tarihi'' diye nitelerken, katılımın düşüşüne dikkat çekti.

'Başbakan zafere yelken açtı' diyen The Guardian da Hague'in durumu üzerinde yorumda bulundu. Parti içindeki bazı muhaliflerin Hague'in seçim kampanyasını kamu hizmetleri yerine Avrupa ile entegrasyona dayandırmasını taktik hata olarak nitelediğini hatırlatangazete, ''yine de Muhfazakar liderin geleceğinin ortada olduğu söylenebilir'' dedi.

THE GUARDIAN: 'BAŞBAKAN ZAFERE YELKEN AÇTI'

The Daily Telegraph gazetesi ise Başbakan Blair'in ezici bir çoğunlukla geri gelmeyi başardığını, seçimin en dikkat çekici unsurunun ise yaklaşık bir asırdır görülen en düşük katılım oranının ortaya çıkması olduğunu bildirdi.

KATILIM ORANI DÜŞÜK ÇIKTI


İngiltere’de 1997 seçimlerinde yüzde 70’ler seviyesinde olan katılım oranının yüzde 58.6’ya kadar gerilemesinin halkın siyasete bakışını ortaya koyması açısından dikkate değer bulunduğu belirtildi.

Başbakan Tony Blair, yerel saatle 03.00’te salt çoğunluk olan 330 sandalyeyi geçip yeniden iktidara geldiği kesinleştikten sonra halka teşekkür etti. Blair, "Bugüne kadar yaptıklarımızla gurur duyuyoruz. Ancak bunların yeterli olmadığını, daha yapılacak pek çok şey bulunduğunu da biliyoruz" dedi.

Öncelikli hedeflerinin ekonomik dengeleri bugün bulunduğu iyi yerden çok daha ileri noktalara taşımak olduğunu belirten Blair, öteki hedeflerini ise küresel rekabete ayak uydurmak, yeni teknolojileri ülkeye getirmek ve eğitim, sağlık, ulaşım gibi kamu hizmetlerini ilerletmek olarak sıraladı.

Sedgefield seçim bölgesinde 25 bin 143 oy alarak seçilen Başbakan Blair, kendi seçmenine de gösterdiği güvenden dolayı teşekkür etti.

KARŞILAŞTIRMALAR

Bu arada, seçim gecesini zengin yayınlarla dolduran TV kanallarının tahminleri arasında 1997 seçimlerinde yüzde 48 olan İşçi Partisi oyunun en az bir puan gerileyeceği, yüzde 29 olan Muhafazakar Parti oyunun aynı kalacağı, yüzde 15 olan Liberal Demokrat Parti oyunun iki-üç puan oranında artacağı ve öteki partilerin ise bir puan kaybedecekleri tahminine yer verildi.

Bu sonuçlara göre partilerin sandalye dağılımında da farklar olacağına işaret eden uzmanlar, İşçi Partisi’nin 6 sandalye kaybedebileceğini, Muhafazakar Parti’nin iki sandalye kazanacağını, Liberal Demokrat Parti’nin sandalye sayısının 5 artacağını ve öteki partilerin de bir sandalye kaybedeceklerini belirttiler.

BEKLENMEYEN SONUÇLAR

Seçim değişik isimler üzerinde de beklenmeyen sonuçlar yarattı. İşçi Partisi kabinesinden adının karıştığı skandal yüzünden istifa etmek zorunda kalan Peter Mandelson seçmen tarafından yeniden seçilerek "iadei itibar" şansı yakaladı; partili arkadaşı olan, tek Asyalı kabine üyesi Keith Vaz da hakkındaki yoğun yolsuzluk söylentilerine rağmen büyük çoğunluğun oyunu alarak bölgesi tarafından parlamentoya bir kez daha gönderildi.

Liberal Demokrat Parti lideri Charles Kennedy, Ross bölgesinden 18 bin 832 oyla seçilerek bir kez daha parlamentoya girme hakkı kazanırken, siyasi geleceği hakkında çeşitli soru işaretleri bulunan Muhafazakar Parti lideri William Hague de Yorkshire Richmond bölgesinden 25 bin 951 gibi büyük bir oy alarak çıktı.

Seçimin değişik sonuçları arasında, Wyre Forest adlı kentte 23 yıldır doktorluk yapan Richard Taylor’ın, bağımsız olarak katıldığı seçimden neredeyse bütün partilerin adaylarına eşit oyu tek başına kazanarak milletvekili seçilmesi de yer aldı.

Londra’da Türklerin yoğun olarak yaşadıkları Enfield bölgesinde seçimi kazanan İşçi Partili Stephen Twigg’in başarısı ulusal televizyon kanallarında aynı bölgenin İşçi Partili Türk Belediye Başkanı Yasemin Brett tarafından ilan edilirken, seçimin Türk adayları, bekledikleri başarıyı yakalayamadılar.

Stoke Newington bölgesinde Liberal Demokrat Parti tarafından aday gösterilen sosyal hizmet uzmanı Meral Ece partisinin 1997 seçimlerinde 3 bin olan oyunu 4 bin 500’e kadar çıkarmayı başarırken, karşısında bulunan İşçi Partili siyah aday Diana Abbott’ın 18 bin olan oyunu ise geride bırakmaktanr uzak kaldı. Ancak Ece’nin partisinin oylarını yükseltmesi de bir başarı olarak nitelendirildi. Erol Başarık tarafından kurulan Reform 2000 adlı ilk Türk Partisi’nin beş adayı ise ancak 400 oy alabildiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!