Blair, Klerides'in kulağını çekti

Güncelleme Tarihi:

Blair, Kleridesin kulağını çekti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin ardından İngiltere de S-300 füzeleri konusunda Rum Yönetimi'ni uyardı. 15 Şubat'ta yeniden başkan seçilen Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides, önce ABD'nin ‘Füzeleri Ada’ya getirmeyin, yoksa Türkiye vurur' mesajıyla sarsıldı, sonra da İngiltere Başbakanı Tony Blair'in aynı yöndeki uyarısıyla şoke oldu.

Blair, Klerides'e gönderdiği kutlama mesajında Rusya'dan alınacak S-300 füzelerinin Ada'ya ne ölçüde güvenlik getireceği konusunda şüpheleri bulunduğunu belirterek, bu endişenin ABD ve AB ülkeleri tarafından paylaşıldığına dikkat çekti. ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Jan Lodal, Güney Kıbrıs'ın Washington Büyükelçisi Andros Nikolaides'e ‘S-300 füzelerini vurmaya kararlı görünen Türkiye’yi ikna edemeyiz. Türkiye bizim bir eyaletimiz değil' demişti.

Blair, Klerides'e gönderdiği mesajında, Kıbrıs Türkleri'nin siyasi eşitliğini kabul çağrısı da yaptı. Kıbrıslı Türklerin de AB'ye üyelik görüşmelerine katılmaları için bir formül bulunması gerektiğini dile getiren Blair, ‘AB Dönem Başkanlığı ve AB Komisyonu ile Brüksel’de yapacağınız temaslarda Kıbrıslı Türklerin siyasal olarak eşit muamele görmeleri konusundaki haklı isteklerini göz önünde bulundurun' dedi.

HANNAY KRİZİ

Bu arada, KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Kıbrıslı Türklerin AB müzakerelerinde temsili konusunda temaslarda bulunmak üzere yarın Ada'ya gelecek olan İngiltere'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Sir David Hannay ile görüşmeyeceğini açıkladı. Denktaş, buna gerekçe olarak İngiltere'nin KKTC vatandaşlarına vize uygulamasını gösterdi. Hannay'in Klerides ile görüşeceği belirtildi. Güney Kıbrıs'taki diplomatik kaynaklar, Hannay'in Türklerin üyelik müzakerelerine katılması karşılığında AB'nin KKTC mallarına uyguladığı ambargoyu kaldırmasını önereceğini öne sürüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!