Bilim farenin ömrünü uzattı

Güncelleme Tarihi:

Bilim farenin ömrünü uzattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilim adamları ilk kez, genetik manipülasyonla, bir memelinin ömrünü üçte bir oranında uzatmayı başardılar. Şimdi bir umut doğdu : bu teknikle insanlarda yaşlanma yavaşlatılabilir mi?

ABD'de yayımlanan Journal Nature adlı bilimsel araştırma dergisinde yer alan bir raporda, İtalyan bilim adamlarının, farelerde uyguladıkları bir dizi genetik manipülasyonla, ilk kez bir memeliyi % 35 daha fazla yaşatmayı başardıkları bildirildi.

Milano'da bulunan Avrupa Onkoloji Enstitüsü'nde araştırmalar yapan Dr. Pier Giuseppe Pelicci ve ekibi, farelerde bir geni yok ederek yaşam süresini kontrol ederken, tıp dünyasına da, yaşlılığın genetik değişimle kontrol altına alınabileceği mesajını verdiler.

Araştırma sonucunda, farelerde hiçbir yan etki görülmediğini ve genetik olarak yaşlılığın kontrol edilebildiğinin ortaya çıktığını kaydeden bilim adamları, genetik değişiklik yaşayan farelerin, proteinler üreterek hücrelerin oksitleşmesini kontrol altında tutabildiklerini belirttiler.

Bilim adamları, daha önce farelerde yem kısıntısı ve metabolizmanın yavaşlatılmasıyla, yaşam süresini yüzde 30 uzatabilmişlerdi. Ancak bunun, farelerde üretkenliği azalttığı ve daha küçük bir nesil ortaya çıkardığı görüldü.

Araştırmacılar, proteinleri kimyasal olarak kontrol ederek, yaşlılığı kontrol altına alabilecek yeni ilaçlar üzerinde çalışmalar yapacaklarını açıkladılar.

Oksijenin hücreler üzerinde yol açtığı oksitleşme sonucunda, kanser ve kalp hastalıklarının meydana geldiği, farelerde uygulanan genetik değişimin ise bu sorunu ortadan kaldırdığı kaydedildi.

Bilim adamı Pier Giuseppe Pelicci ve arkadaşları, yaptıkları çalışmaların insanlarda ne gibi bir sonuç vereceğini bilmediklerini belirtirken, Colorado Üniversitesi bilim adamlarından Joe McCord, farelerde sonuç veren bir çok araştırmanın, insanlarda aynı sonucu vermediğine işaret etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!