Bikini yoksa burkini giymeyin

Güncelleme Tarihi:

Bikini yoksa burkini giymeyin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2016 19:54

Akdeniz kıyısında tatil merkezi üç kentteki plaj ve belediye havuzlarında tesettür mayoları yasaklayan Fransa’da ‘Özgürlük mü, tehdit mi’ tartışması büyüyor...

Haberin Devamı

FRANSA’da tesettür mayoların giyilmesinin yasaklanması kararıyla başlayan tartışmanın alevi sönmüyor.

Geçtiğimiz 13 Ağustos’ta, mahkeme kararı ile de onaylanan ilk yasak kararını ülkenin ve dünyanın Akdeniz kıyısındaki tatil merkezlerinden Cannes aldı; onu Nice yakınlarındaki Villeneuve-Loubet ile Korsika’daki Sisco izledi. Cannes’da önceki gün yasağa rağmen burkini giyen dört kadın, 38 Euro para cezasına çarptırılırken, Cannes Belediye Başkanı David Lisnard, yasağı, “Burkini (haşema) üniforma gibi. İslamcı aşırılığın sembolü” diye açıkladı. Ve böylece başlayan tartışmalara, önceki gün bizzat Fransa Başbakanı Manuel Valls da katıldı.

ARKAİK BİR BAKIŞ

Bölgenin La Provence gazetesine konuşan başbakan, anayasanın bir deniz kıyafetini yasaklamasını desteklemeyeceğini, ama bu kıyafetin dinle ve politika ile ilişkili olmaması gerektiğini belirtip şöyle konuştu: “Burkini yeni bir deniz kıyafeti değil, bir moda değil. Açıkça kadının köleliğine dayanan siyasi bir projenin dışa vurumu. Kadının tamamen örtünmesi gerektiği inancı arkaik bir bakış açısı. Fransa’nın değerleriyle örtüşmüyor.”

Haberin Devamı

GERÇEK TERÖRLE UĞRAŞIN

Ancak ülkedeki ve bu ülkeye tatile gelen Müslümanlar, karara büyük tepki gösteriyor.

Fransa İslamofobi İle Mücadele Derneği (CCIF) başkanı Abdullah Zekri, burkini tartışmalarını kınayarak, “Bir kaşık suda fırtına koparılıyor. Bana kalırsa terör saldırılarından sonra Fransa, burkini giyen 10 ya da 15 kadınla uğraşmak yerine farklı şeyler yapmalı” dedi.

KATOLİKLER BİLE KARŞI

BURKİNİ yasağına Katolik Kilisesi’nin İtalya’daki temsilcisi İtalyan Episkoposlar Konferansı ve İtalya İçişleri Bakanı’ndan da tepki geldi. İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, haşemanın İtalya’da yasaklanamayacağını, anayasalarının inanca saygı duyduğunu söyledi. Orta Avrupa İnisiyatifi örgütü CEI’nin Genel Sekreteri Nunzio Galantino ise rahibelerin de başörtüsü taktığını hatırlatıp, “Bu konudaki hassasiyet anlaşılabilir, ancak iyi niyetle bu konuya yaklaşmak gerekir. Denize giren bir kadının saldırı düzenleyebileceğini hayal etmek güç” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!