Bienal camisine kilit!

Güncelleme Tarihi:

Bienal camisine kilit
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2015 01:38

Venedik Bienali kapsamında 45 yıldır kullanılmayan bir kiliseden dönüştürülen ve sanat için olsa da, yasalar ihlal edilerek ibadet amaçlı kullanılmaya başlanan caminin kapatılmasına karar verildi.

Haberin Devamı

Bu yıl 56’ncısı düzenlenen ve 89 ülkenin katıldığı Venedik Bienali’nde entegrasyon, din ve kimlik gibi konulara dikkat çekmek isteyen İzlanda asıllı İsviçreli sanatçı Christoph Büchel, İzlanda Pavyonu için, 45 yıldır kullanılmayan Santa Maria della Misericordia Katolik Kilisesi’ni camiye dönüştürerek provokatif bir esere imza attı. Ancak ‘sanat eseri’ olsa da söz konusu camide ibadete başlanması tepki topladı. Katolik Kilisesi temsilcileri, kilisenin ibadet mekânı olarak kullanılmadan önce izin alınması gerektiğini savunurken, Venedik Valiliği de “Kamusal risk taşıyor” açıklaması yaptı. Sonunda Venedik Belediyesi, ‘yasa ihlali’ olduğu gerekçesiyle, burada ibadete son verilmesi için 20 Mayıs’a kadar süre tanıdı. Süre dolunca da mekânın bienaldeki sertifikası önceki gün iptal edildi.

EN SİYASİ ETKİNLİK

Haberin Devamı

NİNA Magnusdottir’in küratörlüğünde ‘Merhamet Camisi’ adı verilen proje, yaklaşık 20 bin Müslüman’ın yaşadığı Venedik’te bugüne kadarki ‘en siyasi etkinlik’ olarak tanımlandı ve camiye dönüştürülen kilise de en çok konuşulan sergi mekânı oldu. Organizatörler, mekânın bienaldeki sertifikasının iptal edilmesi kararına 60 gün içinde itiraz edebilecek. 9 Mayıs’ta açılan Venedik Bienali, 22 Kasım’da son bulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!