Biden: Türkiye’ye F-16 satmalıyız

Güncelleme Tarihi:

Biden: Türkiye’ye F-16 satmalıyız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2022 07:00

Madrid’deki NATO zirvesi sonrası basın açıklaması yapan ABD Başkanı Joe Biden, “Türkiye’ye F-16 savaş uçakları satmalıyız” dedi. Kongre’nin satışa izin vereceğine inandığını ekledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, yoğun geçen NATO Liderler Zirvesi sonrası yaptığı basın toplantısında, Türkiye’ye F-16 satışına dair önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile önceki günkü bir saatlik toplantıyı izleyen dünkü açıklamasında Biden, “Türkiye’ye F-16 satmalı ve jetlerini modernize etmeliyiz. Kongre onayı gerekiyor ve bu onayı alacağımıza inanıyorum” dedi. Biden, F-16 satışının İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımıyla ilgisi bulunmadığını, Ankara’nın İttifak’ın genişlemesine verdiği onaya bir karşılık olmadığını vurguladı.

Biden: Türkiye’ye F-16 satmalıyız


KONGRE’YE BASKI SÖZÜ

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımına onay vermesinin ardından dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Biden yüz yüze görüşmüş, masadaki en önemli konu yeni F-16 savaş uçağı alımı olmuştu. Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi aldığı için program dışı kaldığı F-35’lere alternatif olarak 40 adet yeni F-16, 80 adet F-16 için ise modernizasyon kiti almak istediğini geçen yıl 30 Eylül’de ABD’ye bildirmişti. Ankara’ya ulaşan bilgilere göre, Erdoğan’ın yinelediği talep üzerine Biden, “Washington’a gider gitmez F-16 konusunun Kongre’den geçmesi için gayret göstereceğim” dedi. Washington yönetimi Madrid öncesinde de Türkiye’nin yeni F-16 talebine olumlu yaklaşıyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce Kongre’ye gönderdiği bir mektupta, “Türkiye’ye F-16 satışının ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olduğunu ve NATO’ya hizmet edeceğini” kaydetmişti.

PENTAGON’DAN DESTEK

Kısa süre önce de ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Celeste Wallander, “ABD, Türkiye’nin savaş uçağı filosunun modernizasyonunu destekliyor, çünkü bu NATO’nun güvenliğine de katkı sağlıyor. Türkiye’nin güçlü savunma kabiliyeti, güçlü bir NATO savunmasına da katkıda bulunur” dedi. Dışişleri ve Pentagon’un destek vermesinden sonra, Türkiye’ye F-16 satımında tüm gözler Kongre’ye çevrilmiş durumda. ABD yönetiminin “ciddi baskı” yapması durumunda Kongre’nin F-16 satışına onay verebileceği belirtiliyor.

10 MİLYAR DOLAR

Beyaz Saray bir yandan Kongre üzerinde baskı kurma planları yaparken, diğer yandan F-16’ların üreticisi Lockheed Martin ile temas kurarak bir fiyat üzerinde çalışılmasını isteyecek. Türkiye’nin talep ettiği 40 adet yeni nesil F-16’ların değerinin 10 milyar dolar civarında olduğu öne sürülüyor. Modernizasyon kitleri ile birlikte bu rakam daha da yükselecek.

Haberin Devamı

Biden: Türkiye’ye F-16 satmalıyız

Haberin Devamı

CUMHURİYETÇİ SENATÖR’DEN ANKARA’YA DESTEK MESAJI

Daha önce Türkiye’ye yönelik bazı yaptırım tasarılarının mimarı olan, Cumhuriyetçilerin en etkili isimlerinden Senatör Lindsey Graham, bu kez Ankara lehine adım attı. Graham Twitter’dan paylaştığı mesajında, Türkiye’ye F-16 satışına destek verdiğini açıkladı. Graham, “Biden yönetiminin, NATO müttefikimiz Türkiye’ye yeni F-16 satışına destek verme kararını destekliyorum. Türkiye ile farklılıklarımız olsa da onlar bir NATO müttefiki ve sorunlu bir bölgede yeteneklerini güçlendirmek Amerika’nın ulusal güvenlik çıkarına” dedi.

Biden: Türkiye’ye F-16 satmalıyız

ERDOĞAN: F-16 İÇİN HEYET GÖNDERECEĞİZ

Haberin Devamı

NATO Zirvesi sonunda düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Amerika’dan F-16 savaş uçağı alımı için Washington’a bir heyet gönderileceğini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden’ın, “Türkiye’ye F-16 satmalıyız. Bu bizim de çıkarımıza” şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine Erdoğan şöyle konuştu: “Sayın Başkan elinden gelen adımları atacağını belirtti. Temennim odur ki dostluğumuza, dayanışmamıza yakın bir neticeyi çıkaralım.”

CUMHURİYETÇİLER İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Ankara’nın satışa onay için Kongre üyeleri nezdinde yoğun diplomasi trafiği yürüttüğünü anlatan Erdoğan, “Tabii olay sadece Demokratlarla bitmiyor, bir de Cumhuriyetçiler var. Geçen hafta (Türkiye’den) geniş bir heyet Amerika’daydı. Hem Demokratlar hem Cumhuriyetçilerle görüştüler. Sayın Biden’ın samimi gayreti ciddi bir destek olacaktır. Özellikle Cumhuriyetçilerle görüşmek üzere gecikmeden hemen bir heyeti Amerika’ya göndereceğiz” ifadesini kullandı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!