Biden bugün Ortadoğu’da: Çantasında neler var

Güncelleme Tarihi:

Biden bugün Ortadoğu’da: Çantasında neler var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2022 07:00

Joe Biden, ABD Başkanı olarak İsrail ve Suudi Arabistan’ı kapsayan ilk turuna çıktı. Bugün İsrail’in Ben Gurion Havalimanı’na inecek olan Biden’ı, altı yıl önce Başkan Yardımcısı sıfatıyla geldiğinden farklı bir Ortadoğu bekliyor.

Haberin Devamı

O dönem Arap dünyasından sadece Mısır ve Ürdün ile diplomatik ilişkisi bulunan İsrail, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın girişimiyle bölge ülkeleriyle peş peşe normalleşme anlaşmaları imzaladı.

ARAPLARLA ORTAK PAZAR ÖNERİSİ

Öyle ki, İsrail Maliye Bakanı Avigdor Liberman önceki gün Twitter’dan Ortadoğu’da bir ortak pazar kurulması çağrısı yaptı. “İsrail, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında yeni bir ortak pazar kurma vakti geldi. Tüm ülkeler birbirlerine kara, demiryolu ve hava taşımacılığı ile bağlanmalı” diyen Liberman, bunun güvenlik ve ekonomide yaratacağı fırsatlara işaret etti. Böyle bir çağrı bundan birkaç yıl önce mümkün olamazdı.

Biden bugün Ortadoğu’da: Çantasında neler var

Haberin Devamı

MASADA NELER VAR

Biden’ın İsrail temaslarında asıl gündem İran. Biden, Trump’ın çekildiği nükleer anlaşmaya dönmek istiyor, ancak Tahran’ın askeri faaliyetlerini arttırdığı bir ortamda İsrail’i ikna etmesi kolay gözükmüyor.

Biden cuma sabahı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Batı Şeria’nın Beytüllahim kentinde görüşecek. Filistin’e 100 milyon dolarlık yardım açıklaması bekleniyor.

Uzmanlara göre, İsrail’de seçim dönemine girilmiş olması Filistin konusunda somut adımlar atılmasını zorlaştırırken, Filistinliler en azından 4G internet ağı yatırımları gibi projeler için destek bekliyor.

Biden bugün Ortadoğu’da: Çantasında neler var

PRENS İLE DE GÖRÜŞECEK

Cuma, İsrail’den Suudi Arabistan’a gidecek olan Biden, bu uçuşu ‘normalleşmenin sembolü’ olarak niteledi. İnsan hakları örgütlerinin yoğun eleştirdiği Biden, İstanbul’da öldürülen Cemal Kaşıkçı’nın çalıştığı Washington Post gazetesi için “Neden Suudi Arabistan’a gidiyorum” başlıklı bir yazı kaleme alarak kendini savunmak zorunda kaldı. “Ziyaretime dair çok eleştiri var. İnsan haklarına dair görüşlerim değişmedi. Temel özgürlükler seyahatimde gündemimde olacak” diyen Biden’ın ajandasındaki asıl madde ise petrol fiyatları. ABD lideri, temasları boyunca Suudi Arabistan’ı daha fazla üretim yaparak fiyatları baskılamaya ikna etmeye çalışacak. Biden Cidde’de ayrıca, S.Arabistan, Kuveyt, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Irak, Ürdün ve Mısır liderlerini buluşturan Körfez İşbirliği Konseyi zirvesine katılacak. Biden’ın Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile de görüşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Biden bugün Ortadoğu’da: Çantasında neler var

BİDEN FAZLA MI YAŞLI

ABD’de Biden’ın (78) başkanlık için yaşlı olup olmadığı tartışılıyor. Gaflara imza atan, konuşmasını karıştıran Biden’ın yardımcılarının detaylı yönlendirmelerine ihtiyaç duyduğu ortaya çıkmıştı. 2024’te yeniden aday olmayı uman Biden, hayat pahalılığı yüzünden kendi partisini bile ikna etmekte zorlanacak gibi. New York Times’ın Demokratlar arasında yaptığı ankete göre partililerin yüzde 64’ü 2024’te başka bir aday görmek istiyor. Yüzde 33’le bunun en önemli sebebi ise Biden’ın yaşı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!