Bibi’yi aklayan adam komisyonda

Güncelleme Tarihi:

Bibi’yi aklayan adam komisyonda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2010 00:00

İsrail, Mavi Marmara baskınını soruşturmak üzere kurulan BM komisyonuna ilginç bir isim atadı. Joseph Ciechanover, bugün Gazze’de iktidarı elinde bulunduran Hamas’ın siyasi lideri Meşal’e 1997’de Mossad’ın düzenlediği başarısız suikast girişiminin emrini veren ve o dönemde de İsrail Başbakanı olan Netanyahu’yu aklayan iç komisyonun başındaydı.

BM, Mavi Marmara baskınını soruşturma komisyonunun üyelerini açıkladı. Yeni Zelanda eski Başbakanı Geoffrey Palmer’ın başkanlık edeceği komisyona, Türkiye’nin veto ettiği Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe başkan yardımcısı olarak atandı. Türkiye’yi eski Dışişleri Müsteşarı Özdem Sanberk temsil edecek. Komisyonun 10 Ağustos’ta ilk kez toplanması ve ilk raporunu gelecek ay sunması bekleniyor.

Türkiye’nin “BM Gazze ablukasını da sorgulasın” diye ısrar ettiği bir dönemde İsrail ilginç bir ismi komisyona atadı. Joseph Ciechanover (77), İsrail Dışişleri Bakanlığı’nda müdürlük, Savunma Bakanlığı’nda hukuk müsteşarlığı yapmış, son yıllarda büyük İsrail şirketlerinin yönetim kurullarında görev almıştı. Manşetlerden inmediği günler ise 1997’de yaşandı.
Bugün Gazze’de iktidarı elinde bulunduran Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal, o yılın eylül ayında Amman’da İsrail ajanlarınca zehirlenerek öldürülmeye çalışılmıştı. Ürdün Kralı Hüseyin panzehir göndermediği takdirde İsrail’le barış anlaşmasını iptal etme tehdidinde bulunmuş, dönemin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu talebi kabul etmek zorunda kalmıştı. Netanyahu’nun kurmak zorunda kaldığı komisyonun başında bulunan Ciechanover, emri bizzat verdiği bilinen İsrail Başbakanı’nın suikast girişiminde “sorumlu davrandığı” hükmüne varırken, sadece bu emri uygulayan dönemin Mossad Başkanı Danny Yatom’u raporunda suçladı. Kendisine bağlı Ciechanover’ın bu kararı sayesinde Netanyahu, hem memnun olmadığı bir yetkilisini değiştirme fırsatı elde etti, hem de kendisini kurtardı.

Komutanları bitirme PR’ı soruşturulacak

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir halkla ilişkiler (PR) firmasının basına sızan belgesine dayanılarak, Genelkurmay Başkanlığı için favori gösterilen bir generalin, bir diğer generale karşı karalama kampanyası yürüttüğüne dair iddialar yayınlanması üzerine başsavcılığa soruşturma emri verdi. Güney Kuvvetleri
/images/100/0x0/55eb65eff018fbb8f8be8e0b
Komutanı Tümgeneral Yoav Galant’a, rakibi olan Genelkurmay Başkan Yardımcısı Benny Gantz’a karşı bir karalama kampanyası yürütmesinin önerildiği belgenin gerçek olup olmadığı ise henüz belirsiz.

Aşkenazi biliyormuş

Görevi devretmeye hazırlanan Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi (yanda), “Soruşturmacılarla işbirliği yapacağım. En üzücü olay, orduya güvenin sarsılacak olması” diye konuştu. Aşkenazi’nin belgeden geçen hafta haberdar olmasına rağmen harekete geçmemesi de eleştiriliyor. Bakan Binyamin Ben Eliezer ise “Şoke oldum. Belgenin sahte veya gerçek olmasının hiç önemi yok. Tam da komutan seçimi döneminde ortaya çıkması manidar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!