Beyaz Saray'dan açıklama

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Saraydan açıklama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2016 08:40

Beyaz Saray, 20 Ocak 2017'ye kadar ülkenin başkanı olmayı sürdürecek Barack Obama'nın, geri kalan görev süresinde, ülkedeki ve uluslararası alandaki önemli yasalarla anlaşmaların uygulanmasına odaklanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın galibiyetiyle sonuçlanan başkanlık seçimleri ve Obama yönetiminin son aylarına ilişkin soruları yanıtladı.

Demokratların Obama’nın yarıştığı 2008 ve 2012 yıllarındaki seçimlerde kazandığı bazı eyaletleri bu kez Cumhuriyetçilere kaptırdıkları hatırlatılarak, seçmenlerin, mevcut yönetime bir mesaj mı gönderdiğinin sorulması üzerine Earnest, “Seçimler sonuçlanalı henüz 12 saat bile olmadı. Seçmenlerin dün gece tam olarak ne mesaj gönderdiğini yorumlamak için çok erken” dedi.

Earnest, seçim sonuçlarının her iki parti için de ne anlam ifade ettiğine dair birçok spekülasyonun bulunduğunu vurgulayarak, “2008 ve 2012 yıllarında Barack Obama için oy kullanmış olup 2016’da Donald Trump’a oy vermiş çok sayıda insan var. Açıkça söylemek gerekirse buna bir açıklamam yok” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Earnest, başkan seçilen Donald Trump’ın önünde birçok zorluk bulunduğunu ancak Başkan Obama’nın bu süreçte kendisine gerekli desteği sunacağını dile getirdi.

Bir soru üzerine Earnest, Obama’nın başkanlığının geri kalan döneminde ülke içinde sağlık reformu yasasının, uluslararası alandaki iklim değişikliğini önleyecek Paris Anlaşması ve İran ile nükleer anlaşmasının uygulanmasına odaklanacağını ifade etti.

Earnest, “Başkan Obama Oval Ofis’te bulunmayı ve ABD’nin başkanı olmayı 20 Ocak tarihine kadar sürdürecek. 20 Ocak’a kadar da bu politikaların uygulanmasına dair taahhüdünü sürdürecek. Tüm bu alanlarda vermiş olduğumuz taahhütlere uygun davranacağız.” diye konuştu.

Söz konusu politikalar ve anlaşmalar konusunda Obama’nın da halefine bilgilendirmelerde bulunacağını belirten Ernest, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Seçilmiş başkanın ekibinin, Obama yönetimi içerisinde bu politikaların uygulanmasında görevli olan ulusal güvenlik uzmanlarından bilgi alma fırsatı olacak. Ancak en nihayetinde ABD’nin gelecek 4 yıldaki dış politikasında izleyeceği yolu seçilmiş olan başkan belirleyecek.”

ABD’nin 45’inci başkanı olarak seçilen Donald Trump, seçim kampanyası boyunca, iç politikada özellikle “Obamacare” olarak bilinen Obama’nın sağlık reformunu feshetmek, dış politikada ise İran’la imzalanan nükleer anlaşmanın ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda tüm dünyanın birlikte hareket etmesini öngören Paris Anlaşması'nı iptal edeceği vaadinde bulunmuştu.

Haberin Devamı

YENİ HÜKÜMET KURULUNA KADAR…

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de Obama’nın yönetimi Trump’a teslim etmesi için iki ay civarında bir süre olduğunu belirterek, “Bu süre içerisinde ayağımızı gaz pedalından çekmeyeceğiz” dedi.

Toner, günlük basın toplantısında Donald Trump'ın ülkenin 45'inci başkanı seçilmesinin ABD Dışişleri Bakanlığındaki yansımalarına ilişkin soruları cevapladı. Toner, Başkan Obama’nın yönetimi iki ay civarında bir süre sonra Trump’a devredeceğini hatırlatarak, Obama’nın dış politikasının devam edeceğini söyledi. Toner, “Bu süre içerisinde ayağımızı gaz pedalından çekmeyeceğiz” ifadesini kullandı. Seçim sonrası geçiş süreci içerisinde iki noktaya dikkat edeceklerini kaydeden Toner, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Kalan süre içerisinde kendi dış politika önceliklerimizi devam ettireceğiz. İkinci olarak ise bu ülkenin ulusal güvenliği ve dış politika önceliklerini göz önünde bulundurarak geçiş sürecini en uygun şekilde gerçekleştirmek için yönetimi devralacak hükümetle yakın bir ilişki içinde olacağız.”

Toner’e “Kendi politikalarınızı yeni kurulacak hükümetin politikalarıyla uyuşmayacak olmamasına rağmen devam ettirecek misiniz?” şeklinde bir soru yöneltildi.

Bu soru üzerine ise Toner, “Bu geçiş sürecinin bir parçasıdır. Onlarla birlikte çalışacağız. Elimizden geldiği kadar onların ilgisini çekecek bütün konularda bilgilendirmelerde bulunacağız” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!