Berlin'i bir komünist mi yönetecek

Güncelleme Tarihi:

Berlini bir komünist mi yönetecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2001 00:00


Haberin Devamı

Almanya'nın başkenti Berlin'de önümüzdeki sonbaharda yapılacak belediye başkanlığı seçimi ülkeyi fena halde karıştırdı. Eski Doğu Alman Komünist Partisi'nin devamı niteliğindeki Demokratik Sosyalizm Partisi'nin (PDS) yıldız politikacılarından Gregor Gysi'nin belediye başkanlığına adaylığını koyması başkentle ilgili bütün siyasi hesapları altüst etti.

Berlin Belediye Başkanı aynı zamanda eyalet Başbakanı konumunda olduğu için bu mevki çok büyük önem taşıyor. 23 Eylül'de yapılması beklenen seçimlerin ardından SPD-CDU koalisyonu kurulması hesaplanıyordu.

Ancak bir zamanlar PDS'nin liderliğini de yapan, eski Komünist Parti mensubu Gysi'nin sürpriz bir şekilde aday olması durumu değiştirdi. Çünkü, anketlere göre Berlinlilerin yüzde 53'ü Gysi'yi belediye başkanı olarak görmek istiyor. Kamuoyu yoklamalarına göre PDS'nin oy oranı yüzde 16 dolayında, ancak iş Berlin belediye başkanlığına gelince, mevcut eğilim Gysi'nin rahatlıkla seçileceğini gösteriyor.

Berlin'de CDU'lu Eberhard Diepgen'in parti bağışı yolsuzluğu nedeniyle düşürülmesinin ardından, eşcinsel olduğunu itiraf eden SPD'li Klaus Wowereit belediye başkanlığına getirilmişti. Wowereit, seçimler için de adaylığını koydu. CDU'nun adayı ise 35 yaşındaki Frank Steffel oldu.

Wowereit ve Steffel karşısında daha şanslı görünen 53 yaşındaki Gysi, ‘‘Doğu ve Batı Berlinlilerin ortak bir toplumsal proje etrafında toplanmasını sağlayacağım diyor.

Duvar daha iyiydi

Berlin belediye başkanlığına aday olan Gregor Gysi'nin partisi PDS içinde son derece sivri komünist isimler bulunuyor. Bunlardan biri de 31 yaşındaki Sahra Wagenknecht. Demokratik Sosyalizm Partisi'nin (PDS) Komünist Platform kanadında yer alan Wagenknecht'in Bild am Sonntag gazetesine açıklamasında ‘‘Berlin Duvarı, barış açısından daha iyiydi’’ şeklindeki sözleri büyük tepki yarattı. Duvarın, barışı sağlamaya yönelik bir önlem olarak inşa edildiğini söyleyen Wagenknecht ve arkadaşlarının sivri sözlerinin, kampanya döneminde Gysi'nin başını ağrıtacağı söyleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!