Berlin'de erken seçim heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Berlinde erken seçim heyecanı
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 20, 2001 15:32

Almanya'nın başkenti Berlin'de yarın eyalet erken seçimleri yapılacak. Seçimlerde 12 Türk kökenli aday da yarışacak.

Haberin Devamı

Berlin Eyalet Meclisi'ni oluşturan 130 milletvekilliği için, 14 partiden, 12'si Türk olmak üzere 760 adayın yarışacağı seçimlerde,  yaklaşık 40 bini Türk kökenli olmak üzere 2 milyon 400 bin seçmenin oy kullanması bekleniyor.
  Â
TÜRK KÖKENLİ ADAYLAR
  Â
Berlin'de Türk vatandaşlarının yoğun bulundugu Kreuzberg ilçesinde, Birlik 90/Yeşiller partisinden Özcan Mutlu 3. bölgeden birinci sırada aday olarak yer alırken, Hür Demokrat Parti (FDP) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Daimagüler de aynı şekilde birinci sırada bulunuyor.

Musa Özdemir'in Alman Demokratik Sosyalizm Partisi'nin (PDS) birinci sıra adayı olduğu Kreuzberg'de, bağımsız Türk aday Ahmet Alganda seçimlere katılacak.

Charlottenburg -Wilmersdorf ilçesinde de 2 Türk kökenli aday yarışacak. Alman Hırıstiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) Celil Şenman partisinden 10. sıra adayı olurken, Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) adayı Ülker Radziwill eyalet listesinde 6. sırada bulunuyor.

Tempelhof-Schöneberg ilçesinde SPD'den Dilek Kolat 4. sırada, PDS'ten Denise Max direkt aday olarak yer alıyor.  

CDU'dan Emine Demirbüken Reinickendorf ilçesinde 6. sırada, FDP'li Binali Turan Wedding Gesundbrunnen'den direkt, PDS'den Gıyasettin Sayan Lichtenberg 3. bölgesinden direkt, Evrim Helin Baba Neukölln ilçesinden 1, eyalet listesinden 9. sırada yarışacak.
Â
Eyalet seçimlerine katılan partilerin Başbakan adayları ise SPD'den Klaus Wowereit, CDU'dan Frank Steffel, Birlik 90/Yeşiller Partisi'nden Anka Klotz, Hür Demokrat Parti'den (FDP) Günter Rexrodt ve Demokratik Sosyalizm Partisi'nden (PDS) Gregor Gysi.

Berlin'deki erken seçimlere, kapatılması gündemde olan aşırı saÄŸcıAlmanya'nın Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD) ile ''Cumhuriyetçiler'' de katılıyor.Â
  Â
SEÇİMLERDE 3 OY KULLANILACAK
  Â
Seçimlerde, her seçmenin 3 oy veme hakkı bulunuyor. Birinci oylar partilerin seçim bölgesinden gösterdiği direkt adaylar için verilecek ve en çok oy alan aday milletvekili seçilecek.

Partilerin listesindeki adaylar için verilecek ikinci oylar sonucunda, alınan oy oranlarına göre Eyalet Meclisi'nin dağılımı belirlenecek. Üçüncü oylar ise belediye meclisi üyeliği için kullanılacak.

Berlin eyaletindeki Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Alman Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) oluşan Eberhard Diepgen başbakanlığındaki koalisyon hükümeti, Berlin'de ortaya çıkan mali kriz nedeniyle haziran ayında sona ermişti.

Diepgen'in görevden alınmasından sonra 16 Haziran 2001 tarihinde SPD Berlin Eyalet Meclisi Gurup Başkanı Klaus Wowereit başbakanlığa getirilmiş ve 21 Ekim'de erken seçimlerin yapılması kararlaştırılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!